ΤΑ ΝΕΑ, 22/02/1984

Οι «Μουσικές Ταξιαρχίες» ξαναχτυπούν

ΜΕΤΑ τις «περιπέτειες» τους με τη λογοκρισία, οι «Μουσικές Ταξιαρχίες» κυκλοφόρησαν το δίσκο τους «Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν» με κάποιες «απώλειες» βέβαια.

Μερικές λέξεις, αυτές που κρίθηκαν τελικά άσεμνες από τη λογοκρισία, κόπηκαν και στο δίσκο αντικαταστάθηκαν από ένα χαρακτηριστικό θόρυβο.

Η απαγόρευση αφορούσε κατ' αρχάς ολόκληρο το δίσκο σαν άσεμνο και διότι προπαγανδίζει ναρκωτικά, όπως είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο στιχουργός και συνθέτης Τζίμης Πανούσης. Στη συνέχεια, κόπηκαν 3 τραγούδια, και τελικά η λογοκρισία περιορίστηκε σε 3 λέξεις.

«Θεωρούμε ότι τα τραγούδια είναι έργα τέχνης και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται», συμπλήρωσε ο συνθέτης. «Διαφορετικά θα έπρεπε να ζητάει η λογοκρισία τα έργα του Τσαρούχη και να βάζει μαύρες «στάμπες» στα γεννητικά όργανα που παρουσιάζονται στους πίνακες του».

Σε ερώτηση προς το στιχουργό γιατί χρησιμοποιεί αυτές τις συγκεκριμένες λέξεις που η λογοκρισία έκρινε σαν άσεμνες, ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι «χρησιμοποιεί τις λέξεις με το όνομά τους σαν απάντηση στη χυδαιότητα των υπονοούμενων που κυριαρχούν στη ζωή μας».

Τα θέματα των τραγουδιών του δίσκου είναι εμπνευσμένα από τα σύγχρονα προβλήματα των νέων ενώ οι συνθέσεις, είναι «ένα μουσικό μπέρδεμα, αυτό που ζούμε καθημερινά σαν ακροατές».