Απογευματινή, 23/04/1981

Αυστηρές ποινές στις «Μουσικές Ταξιαρχίες»

59 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΑ 6 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 23, Μ. ΠΕΜΠΤΗ

Αυστηρές ποινές επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές ΠΛημμελειοδικείο Καρδίτσας στα 6 μέλη του μουσικού συγκροτήματος «Μουσικές Ταξιαρχίες» οι οποίοι σε συναυλία που έδωσαν τραγούδησαν τραγούδια με βωμολοχίες και «υβριστικό» περιεχόμενο για το Χριστό, τη δημόσια Αρχή, τα σχολεία, τους καθηγητές κλπ.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Δημ. Πανούση, 27 χρονών φοιτητή και μουσικό σε φυλάκιση 14 μηνών και τους Ευάγ. Βέκιο, 24 χρονών, μουσικό, Ιωάν. Δρόλαπα, 24 χρόνων, φοιτητή, Δημ. Δασκαλοθανάση, 21 ετών μουσικό, Ευάγγ. Σβάρνα, 25 χρονών μουσικό και Ιουλιέττα Καστραβήλη, 20 χρόνων, αρτίστα, σε φυλάκιση 8 μηνών.

Για, τον Πανούση το δικαστήριο δέχτηκε τις κατηγορίες τής περιυβρίσεως Αρχής, βλασφημίας των Θείων και τής εξυβρίσεως. Για τους υπόλοιπους, 5 την απλή συνέργεια στις πιο πάνω κατηγορίες. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Πανούσης στην απολογία του είπε, ότι ο ίδιος έγραφε τούς στίχους και τη μουσική των τραγουδιών, τα όποια τα τραγουδούσε μόνος τους. Πρόσθεσε πως τα έχει εκτελέσει, από το 1974 σε διάφορες εκδηλώσεις, στις όποιες παρευρίσκονταν και αστυνομικοί και εκπρόσωποι των Αρχών χωρίς ποτέ να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

«Επιδίωξή μου —κατέληξε— ήταν να εκφραστώ καλλιτεχνικά και όχι να βρίσω το Χριστό και τα υπουργεία. Τα τραγούδια μου δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένη Βουλή, κόμματα και υπουργεία, αλλά γενικά ασκούν κριτική σε μία φανταστική κατάσταση».

Οι Βέκιος, Δρόλαπας και Δασκαλοθανάσης υποστήριξαν πώς δεν μετέχουν στο συγκρότημα, αλλά κάλυψαν για την εμφάνιση τού συγκροτήματος στην Καρδίτσα, ορισμένα κενά.

Ο Σβάρνας είπε ότι πήρε μέρος στην παράσταση γιατί είναι από την Καρδίτσα και η Καστρουβίλη ότι είναι μνηστή του Βέκιου και μόνο χορεύει.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Οι μάρτυρες κατηγορίας υποστήριξαν:

Ο μοίραρχος Ίωάν. Τζαμουράνης, υποδιοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας: Τα τραγούδα περιείχαν φράσεις υβριστικές για τη θρησκεία και την Πολιτεία. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηριζόταν ως υπουργείο Πορνείας και το υπουργείο Πολιτισμού ως υπουργείο Μαστούρας. Οι τραγουδιστές για να δώσουν έμφαση ατά τραγούδια έκαναν και σχετικές ανάρμοστες χειρονομίες.

Ο υπομοίραρχος Αθαν. Λαχάνας: Τα τραγούδια δεν ήταν έργο τέχνης. Πολλοί γονείς μπήκαν στην αίθουσα πού γινόταν η συναυλία και πήραν τα παιδιά τους.

Ο καθηγητής Ευάγ. Κρομμύδας: Σοκαρίστηκα από το τραγούδια και έδωσα εντολή στους μαθητές να εγκαταλείψουν αμέσως την αίθουσα.

Ο Ευάγ. Παπαευαγγέλου, πρόεδρος πολυτέκνων Καρδίτσας: Τα τραγούδια ήταν κήρυγμα ανατροπής της ηθικής και της θρησκευτικής τάξεως.

Οι μάρτυρες υπερασπίσεως δημοσιογράφοι κ.κ. Νικ. Λεοναράκης (Αυγή) καί Μακ. Μηλάτος (περιοδικό Ποπ - Ροκ), είπαν ότι ό Πανούσης είναι γνωστός καλλιτέχνης και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά Φεστιβάλ. Τα τραγούδια του δεν έχουν ούτε υβριστικό, ούτε αναρχικό χαρακτήρα και ακούγονται στην Αθήνα από το ’73.