ΠΟΠ ΚΑΙ ΡΟΚ, ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΜΑΡΤΙΟΣ 1981

ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ - Disco Tsoutsouni

(κασέτα ανεξάρτητης παραγωγής)

Με αρκετές ανακατατάξεις στη σύνθεση οι Μουσικές Ταξιαρχίες αφού συμπλήρωσαν πέντε χρόνια ζωής παρουσιάζουν σε κασέτα ανεξάρτητης παραγωγής τη δουλειά τους Τα κομμάτια αυτά έχουν γραφτεί πριν απ’ το 1977, απ τον Τζίμη Πανούση, και ίσως γι’ αυτό δείχνουν λίγο «παγωμένα»

Ο Ελληνικός στίχος είναι απ’ τους πιο αξιόλογους που έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα και καταπιάνεται με τα πλέον σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα Απ’ την άλλη μεριά υπάρχει μια θαυμάσια μουσική, που κινείται στα πλαίσια του τζαζ ροκ όχι επειδή κάτι τέτοιο επιθυμεί ο Πανούσης άλλα επειδή τα μουσικά θέματα είναι δημιούργημα των μελών τού γκρουπ. Ο βασικός συνθετικός σκελετός δείχνει την ιδιαίτερη προτίμηση του Πανούση νια την τέχνη του κολάζ και γι αυτό σε κάθε κομμάτι βρίσκουμε γνωστά θέματα. Ιδιαίτερα απ’ την Ελληνική δημοτική μουσική, καθώς και θέματα πού κάτι θυμίζουν και που δεν αποκλείεται να είναι ξεχασμένες μνήμες Το σπουδαίο όμως είναι ότι μουσική και στίχος βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ποιότητας και για αρκετούς λόγους, πού δεν έχω χώρο ν αναφέρω, είναι κάτι το πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα.

Μου είναι υπερβολικά δύσκολο, λόγω έλλειψης χώρου, να αναφέρω περισσότερο στο έργο και τη λειτουργία των Μουσικών Ταξιαρχιών. Γι’ αυτό και απλώς τονίζω ότι παρουσιάζουν κάτι το πολύ σημαντικό και ότι αξίζει, σίγουρα ν' Αποκτήσετε την κασέτα τους Μόνο που είναι κάπως δύσκολο να την βρήτε επειδή διανέμεται απ τα μέλη τού συγκροτήματος, από underground φορείς και στις συναυλίες τού γκρουπ.