Ριζοσπάστης, 13/07/1978

Ο «Αλέκος με τα Κυδώνια» από τη «Θεατρική Συντεχνία»

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ παράδοση και ειδικότερα στον Καραγκιόζη, αλλά και σε παραδοσιακά σχετικά θεάματα άλλων χωρών, βασίζεται τόσο σαν περιεχόμενο, όσο και σαν μορφή τό έργο «Ο Άλέκος με τα Κυδώνια», πού ανεβάζει ή «Θεατρική Συντεχνία».

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με το έργο επιχειρείται μία έρευνα πάνω στις ρίζες του λαϊκού μας θεάτρου μέσα από τη σύνθεση ενός χρονικού της σύγχρονης νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας.

Βασικό εργαλείο δουλειάς αποτέλεσε για τη θεατρική συντεχνία ο στοχασμός.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του έργου στοχεύουν σε μία μεταφορά της τυπολογίας του Καραγκιόζη στο τρισδιάστατο θέατρο. Η μουσική που θα αποδίδεται ζωντανά επί σκηνής από τριμελή ορχήστρα είναι κατά κανόνα βασισμένη στην παράδοση το έργο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε συλλογικά από την ομάδα. Η ίδια η «Θεατρική Συντεχνία» είναι ένα σωματείο χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα μ' αποκλειστικούς πόρους τις συνεισφορές των μελών της.

Οι συντελεστές της κατάστασης του έργου «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» που θα παιχτεί στο Άλσος της πανεπιστημιούπολης σε δήμους και κοινότητες της Αττικής καθώς και στο φεστιβάλ Ιθάκης είναι:

Μουσική Δημ. Λέκκας. Σκηνικά Μάρω Σμιρλή. Μάσκες Αντώνη Βεζυρτζή. Χορογραφική επιμέλεια Ευγένιος Σπαθάρης - Κώστας Τσιάνος. Ηθοποιοί: Μίνα Αδαμάκη, Νίκος Αρμάς, Ελένη Βουτυρά, Βούλα Γεωργιάδου, Τάκης Θεοφάνους, Τάκης Σαρρής, Νίκος Φρονιμόπουλος, Γιάννης Χουβαρδάς. Μουσικοί: Τζίμης Πανούσης, Δημήτρης Δασκαλοθανάσης.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 15 Ιούλη.

Στη φωτογραφία μια σκηνή από το έργο.