Παρουσίαση βιβλίων στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

2005
Παρουσίαση βιβλίων στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Δελτίο Τύπου

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2005, ώρα 3:30 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33), ο Τζίμης Πανούσης παρουσιάζει τα νέα του βιβλία «Μικροαστική καταστροφή» και «Πούστευε και μη ερεύνα», εκδόσεις OPERA.

Σε ανεξάρτητη συσκευασία δύο σε δύο, η «Μικροαστική Καταστροφή», με ποιήματα και ψηφιακές ζωγραφιές για μεγάλα παιδιά και το «Πούστευε και μη ερεύνα», με φανταστικά graffiti και αντιβιοτικά πεζογραφήματα για βία αγίων και αγωνίες αμαρτωλών. Ο θεοκαμένος καλλιτέχνης φιλοδοξεί να σταθεί δίπλα στον Κώδικα Ντα Βίντσι περιγράφοντας τα δικά του βίτσια με ημιαυτόματη γραφή, επανατοποθετώντας το Φόβο των Ιουδαίων δίπλα στον Δήμο, στον ουρανό του κανακΑΡΗ του. Λίγο πριν ξεκινήσει το Fame Story για επίδοξους συγγραφείς από τους άπληστους ιδιώτες των μέσων μαζικής εξημέρωσης, εδώ στην όμορφη Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων, ο Τζίμης Πανούσης επιθυμεί να αποκαλύψει ότι περίφημο ΚΥΣΕΑ (όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης) σημαίνει απλά: Κυβέρνηση Σεσημασμένων Αμερικανοτσολιάδων.

Αποσπάσματα από τη συζήτηση που ακολούθησε

- Ποιοι συγγραφείς σε έχουνε εμπνεύσει;
[...] Με έχει σημαδέψει, όχι η Παλαιά, η Κενή Διαθήκη και ένα του Μαρξ που δε θυμάμαι τον τίτλο τώρα. Ο Μαρξ ο οποίος απέτυχε, όπως ξέρετε, και βρήκε τον Σπένσερ και ανοίξανε τα μαγαζιά και πουλάνε σερβιέτες και σώβρακα.

- Στο ραδιόφωνο πότε θα σας ξανακούσουμε;
Στο ραδιόφωνο η κατάσταση είναι λίγο περίεργη τώρα. [...] Επειδή παίζονται αρκετά χρήματα στα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης ζητούνται από τους επιχειρηματίες κάποια ανταλλάγματα με βασικό αντάλλαγμα να μην υπάρχει ανοχή στη σάτιρα, που κατά κάποιο τρόπο υπήρχε μέχρι τώρα. Το ραδιόφωνο ήταν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την τηλεόραση και μπορούσες να πεις κάποια πράγματα. Τώρα έχουμε τέλος ανοχής για τους μουμουέδες.

- Τελικά ναι ή όχι;
Είμαι σε κάποιες συζητήσεις. Ίσως από τη νέα χρονιά να υπάρξει κάποια συνεργασία. Θα δούμε. Ναι και όχι.

- Μου έκανε εντύπωση ένα σύνθημα που έχετε στο βιβλίο σας. Γράφετε δυο λέξεις, μάλλον τρεις, και έχουν πολύ δύναμη «Θάνος στους Μικρούτσικους». Πως το σχολιάζετε; Είναι ότι πιο δυνατό έχω διαβάσει για τον πολιτισμό τα τελευταία χρόνια και θα ήθελα και δημοσίους να σας συγχαρώ για αυτό. Με τρεις λέξεις εμένα μου δώσατε να καταλάβω πολλά.

Είναι λαϊκό χιούμορ αυτό. Ξέρετε, νομίζω ότι τα πιο σημαντικά πράγματα προκύπτουν από λάθος. Δηλαδή μπορείς ως καλλιτέχνης να ετοιμάζεσαι, να κάνεις πρόβες, να φτιάχνεις διάφορα πράγματα και όταν πας στο χαρτί ή όταν πας σε μια παράσταση να γίνεται κάτι, ένα τυχαίο γεγονός και μένα αυτό είναι που με ενθουσιάζει και αυτό που γουστάρω από αυτό που λέμε «τέχνη» σε εισαγωγικά είναι αυτό το τυχαίο και το απρόσμενο. Γι' αυτό και εγώ προσωπικά κάνω πρόβες μόνο στα τραγούδια. Σε αυτά που θα πω δεν κάνω ποτέ πρόβες, ούτε τα ετοιμάζω. Τα περισσότερα βγαίνουνε στις παραστάσεις μέσα. Γι' αυτό και οι πρώτες παραστάσεις είναι χάλια. Στις τελευταίες ολοκληρώνεται το πράγμα.

Τώρα αυτό το «Θάνος στουςΜικρούτσικους» είναι λάθος. Πήγες να γράψεις «Θάνατος» και ξαφνικά σου βγαίνει «Θάνος» επειδή ξέχασες το«τος» και είναι όλη η ουσία του πράγματος. Έχει γράψει και ο Αντρέας ένας πολύ καλό για τον αδελφό του. Έχει γράψει ένα τραγούδι για το φεστιβάλ στη Γιουροβίζιον -για να δείτε πως βγαίνουν υπόγεια τα πράγματα χωρίς να το καταλάβεις- με τη Σοφία Βόσσου. Αυτό, την «Άνοιξη» αν θυμόσαστε. Που έλεγε «Θάνε να σα μπαίνει η άνοιξη. Θάνε». Όλο «Θάνε», «Θάνε». Συνέχεια αναφορά προς τον αδελφό του. Καθαρά ψυχαναλυτικό και προβληματικό προς το αδελφό. Πέτυχε περισσότερο. Έχει καθιερωθεί στη μεσημεριανή ζώνη. Ο Ανδρέας, ο οποίος ήταν ο πρώτος ο οποίος έβγαλε σε πρώτο πλάνο ζωντανά λεφτά και τα μέτραγε στην τηλεόραση. Είναι χυδαίο άτομο. (Δεν πιστεύω να είναι κανείς από τους συγγενείς του εδώ).

- Είναι πατρινή η καταγωγή τους...
Και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πολύ καλός. Είχε τα μαγαζιά με τα φρουτάκια. (γέλια) Με το Μάκη μεγαλώσαμε όλοι.

- Υπάρχει πρόσωπο που δεν παίρνει σάτιρα; [...]
Όχι δεν υπάρχει. Στη σάτιρα δεν υπάρχουν όρια [...] παρά μόνο τα αυστηρότητα όρια που βάζει το κοινό. Αν ξαφνικά εδώ πω δέκα μαλακίες και αδειάσει το μαγαζί ή αδειάζει εκεί που παίζω ή δεν παίρνει κανείς τα βιβλία μου ή τους δίσκους μου, έχω τελειώσει εγώ. Οπότε έχω πάρει τη λογοκρισία που πρέπει να πάρω. Είναι αμείλικτη η σάτιρα. Υπάρχουν επομένως πολύ σαφή όρια και πολύ επικίνδυνο και απαράδεκτο να μπαίνουνε από διάφορους μπάτσους και εξουσιαστές που θέλουνε δήθεν να προστατέψουνε τον κόσμο. [...]

- Θα ήθελα ένα σχόλιοπου η Πάτρα θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006;
Ακόμα είστε μια επαρχιακή πόλη. Μην το πάρουμε πάνω μας. Έχουμε 20 μέρες να το χαρούμε ακόμα. [...]

Πληροφορίες
Ημερομηνία Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2005
Χώρος Βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Διεύθυνση Γεροκωστοπούλου 31-33, Πάτρα
Ο Τζίμης Πανούσης παρουσίασε τα βιβλία Μικροαστική Καταστροφή και Πούστευε και Μη Ερεύνα.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση και υπογραφή βιβλίων.
Σχετικά Βιβλία