Παρουσίαση βιβλίων στο βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ

2006
Παρουσίαση βιβλίων στο βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ
Δελτίο Τύπου

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 7:00 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Παιδεία (Δον Δαλεζίου 2), ο Τζίμης Πανούσης παρουσιάζει τα νέα του βιβλία «Μικροαστική καταστροφή» και «Πούστευε και μη ερεύνα», εκδόσεις OPERA.

Σε ανεξάρτητη συσκευασία δύο σε δύο, η «Μικροαστική Καταστροφή», με ποιήματα και ψηφιακές ζωγραφιές για μεγάλα παιδιά και το «Πούστευε και μη ερεύνα», με φανταστικά graffiti και αντιβιοτικά πεζογραφήματα για βία αγίων και αγωνίες αμαρτωλών. Ο θεοκαμένος καλλιτέχνης φιλοδοξεί να σταθεί δίπλα στον Κώδικα Ντα Βίντσι περιγράφοντας τα δικά του βίτσια με ημιαυτόματη γραφή, επανατοποθετώντας το Φόβο των Ιουδαίων δίπλα στον Δήμο, στον ουρανό του κανακΑΡΗ του. Λίγο πριν ξεκινήσει το Fame Story για επίδοξους συγγραφείς από τους άπληστους ιδιώτες των μέσων μαζικής εξημέρωσης, εδώ στην όμορφη Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων, ο Τζίμης Πανούσης επιθυμεί να αποκαλύψει ότι περίφημο ΚΥΣΕΑ (όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης) σημαίνει απλά: Κυβέρνηση Σεσημασμένων Αμερικανοτσολιάδων.

Αποσπάσματα από τη συζήτηση που ακολούθησε

Να σας ευχαριστήσω που ήρθατε. Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε μέσα από το μικρόφωνο. Θα μιλάμε λίγο σιγά με παραμορφωμένη τη φωνή επίτηδες επειδή οι παρουσιάσεις βιβλίων επίσημα πλέον παρακολουθούνται και αυτές. Κι όπως ξέρετε με τα κινητά το πρόβλημα πλέον δεν είναι πολύ μεγάλο. Αλλά έχουμε πρόβλημα σε συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, μαγειρικής που κάνω κάποιες παρουσιάσεις. Είμαι πολυπράγμων. Μια μετεμψύχωση του Ντα Βίντσι, του συναδέλφου. Το λύσανε οι περισσότεροι κάτω στην Αθήνα, δεν ξέρω αν έχει φτάσει ακόμα, το πρόβλημα των παρακολουθήσεων: Ενεργοποιώντας την δόνηση στα κινητά και βάζοντάς τα στον κώλο μας. Έτσι και αποτρέπουμε κατά κάποιο τρόπο την παρακολούθηση -είναι ενοχλητικό ο άλλος να ακούει γουργουρητά, πορδές και διάφορα τέτοια- και από την άλλη έχουμε την ηδονή.

Τώρα να σας πω κάποια πράγματα για τα βιβλία. Είναι 2 σε 2 συσκευασία, για πρώτη φορά, προϊόν. Να ξεκινήσω να σας τα παρουσιάζω όπως τα γράφω. Ξεκινώντας χωρίς να ξέρω το περιεχόμενο αυτό που με ενδιαφέρει, όπως και στους δίσκους, είναι το αμπαλάζ, η συσκευασία. Αυτό νομίζω το έχουνε οι περισσότεροι όταν μας δίνουμε κάποιο δώρο. Εγώ συνήθως δεν το άνοιγα. Μου άρεσε να φαντάζομαι τι έχει μέσα το κουτί. Κι εδώ μένω, σχεδόν αποκλειστικά, στο αμπαλάζ, στο εξώφυλλο.

Εδώ στη Μικροαστική Καταστροφή είναι 2-3 κουλουάρ από γήπεδο. Είναι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο όπου τερματίζει δεύτερο το γνωστό κοριτσάκι στο Βιετνάμ (τώρα είναι σταρ σε σαπουνόπερα στην Αμερική). Είναι και ένας πεζοναύτης που προηγείται αλλά τον έχω βγάλει για λόγους ιδεολογικούς. Εδώ έχω ποιηματάκια και ψηφιακές ζωγραφιές που έχω φτιάξει με το γιό μου. Προσπαθώ να τον αποτρέψω από πολεμικά, από εικόνες από μάχες και του δείχνω τσιμπούκια και τα λοιπά για να μπορέσει να έχει κάποιον ενδιαφέρον προς τον έρωτα, έστω και στη χειρότερή του μορφή. Έχουμε κάνει μια ψηφιακή επεξεργασία σε πεολειχίες και διάφορες ανωμαλίες για να περάσουμε πιο εύκολα στο φιλοθεάμον κοινό. Έχω φωτογραφίες από πέη. Θα σας τα δείξω στη συνέχεια σε σλάιντς. [...]. Χαρακτηριστικά ποιηματάκια που έχω, να σας πω μερικά αφού σας πληροφορήσω ότι έχω βγάλει βγάλει έξι βιβλία και ετοιμάζω τώρα το «Ο Στάλιν σκέφτεται για σένα στο Κρεμλίνο» (εσένα που κοιτάω), τον «Κώδικα Gamisi» και το «Είδα το Χάρο με τα Μάτια σου» (τα δικά σου). Έχω πχ το «Καταμαράν Ευαγγέλιο» [...]. Έχω αλήθειες μέσα όπως «Τα Σύκα και η Σκάφη». [...]. Έχω κουρά αιδοίου ψηφιοποιημένο και το ποιηματάκι«Εκπλήξεις».[...]

Τώρα, στο «Πούστευε και Μη Ερεύνα, που είναι ένα έργο ζωής είναι ένα κουίζ-εξώφυλλο. Το κουίζ είναι »Ποια από τις κοπέλες τις εικονιζόμενες είναι πρώην άντρας;» και η απάντηση είναι, επειδή δεν έχει δώρο να σας την πω, «Όλες». [...] Θαυμάζω από μικρό παιδάκι τους τρανσέξουαλ. [...]. Μέσα έχω συνθήματα που θα ήθελα να γράψω στους τοίχους αλλά για λόγους πραχτικούς, λόγους βαρεμάρες δεν το έκανα.

Πληροφορίες
Ημερομηνία Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2006
Χώρος Βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεύθυνση Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη
Ο Τζίμης Πανούσης παρουσίασε τα βιβλία Μικροαστική Καταστροφή και Πούστευε και Μη Ερεύνα.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση και υπογραφή βιβλίων.
Σχετικά Βιβλία