Περιοδικό Ταχυδρόμος τεύχος 139 – 26 Οκτωβρίου 2002

10 «ΟΧΙ»

Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΖΙΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

Ο Μεταξάς, λέει, δεν είπε «όχι» στον Ιταλό πρέσβη εκείνο το χάραμα της 28ης Οκτωβρίου 1940. «Ναι» είπε, άλλα επειδή «νε» στα γερμανικά σημαίνει «όχι», να τη η ιστορική παρεξήγηση που έκανε τον δικτάτορα να καρπωθεί την ιστορική άρνηση… Ιδού μία ακόμη, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θεωρία του Τζίμη Πανούση περί της επικείμενης εθνικής επετείου. Το πότε σοβαρολογεί και πότε αστειεύεται συχνά σου ξεγλιστράει.

Από την Τατιάνα Καποδίστρια
Photos: Τάκης Σπυρόπουλος

Φύση γλυκύτατη και πνεύμα ανήσυχο, ο γνωστός σατιρικός καλλιτέχνης δεν θεωρεί κατά κανέναν τρόπο τον εαυτό του ανώτερο από τη μέση γιαγιά της επικράτειας. Παιδί του λαού, λοιπόν; «Δεν νομίζω... Εξώγαμο ίσως, μπάσταρδο. Πάντως μη αναγνωρισμένο από τους γονείς του». Ως τέτοιος δικαιούται να ομιλεί για όλα. Ο Tζίμης Πανούσης είναι αισιόδοξος. «Οι καλοί θα νικήσουν στο τέλος ­γιατί είναι καλοί. Ζήτω το ιππικό!» λέει.
Η ταυτότητά σου τι γράφει;
«Μαθητής». Αυτό είμαι πραγματικά. Αισθάνομαι σαν ποιητής λαϊκής βάσης. Και θέλω να πω, εκ μέρους όλων των ποιητών λαϊκής βάσης ότι ο ένοπλος αγώνας είναι μονόδρομος. Άλλος αμύνεται με το χιούμορ του, άλλος κάνοντας δολιοφθορές στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου δουλεύει... Όλοι προσπαθούμε να πολεμήσουμε τον εχθρό. Θέλω να πιστεύω ότι είμαι διεθνιστης. Και δεν διαφοροποιώ το αν θα γίνει επίθεση στη Θράκη – που θα γίνει σε τρία χρόνια – επειδή είναι στα εδάφη μας ή θα γίνει στο Ιράκ σε δύο μήνες η αύριο. Αισθάνομαι το ίδιο περίεργα. Κι αισθάνομαι σε άμυνα.
Εσύ τι όνειρα και ιδανικά έχεις;
Μ' αρέσει η επιστροφή στη φύση... Να ζω λίγο σαν τον Κουφοντίνα στον Βαρνάβα... Όλη η γενιά μας αυτό ήθελε: να έχει ένα τροχόσπιτο, ένα ασθενοφόρο μεταποιημένο, να πηγαίνει ταξίδια στην Αφρική, να κάνει μπίζνες εκεί... Εναλλακτικοί μελισσοκόμοι, να μην κάνουμε δήλωση στην εφορία ­αυτά θέλαμε. Ευφορία για μας είναι να μην σε ξέρει η εφορία.

1

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΟΧΙ ΑΒΛΕΠΤΙ
Στο χρηματιστήριο τι λέμε;
Όχι! Είναι παγίδα. Εγώ το έχω σπουδάσει κιόλας στο Οικονομικό της Νομικής. Ό,τι πιο ξεφτίλα, το χρηματιστήριο... Ο καημένος ο Έλληνας όμως που έχει τον τζόγo μέσα του, μπήκε και την πάτησε. Ξέρεις πόσους τέτοιους γνωστούς έχω; Άσε που έχει μπει στη ζωή μας η καθημερινή χρηματιστηριακή ενημέρωση. Για ποιο λόγο να ακούμε αυτά τα ιερογλυφικά – «ΑΖΕΤ Μου-Του μείον τόσο»;

2

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ: ΟΧΙ (ΛΕΕΙ)Τζίμης Πανούσης
Στο ρατσισμό τι λέμε;
Όχι, λέμε. Είμαι βαθύτατα αντιρατσιστή, και γενικά δεν μ' αρέσει να ομαδοποιώ.
Όχι, δεν έχει σκιαχτεί ο μέσο, Έλληνας. Έχει σκιαχτεί η εικόνα που μεταφέρει η τηλεόραση για τον μέσο Έλληνα. Και τα γκάλοπ που τα φτιάχνουν πάλι οι γιάπηδες οι ξεπουλημένοι. Ο ίδιος ο Έλληνας δεν έχει σκιαχτεί. Γιατί, όπου βλέπω εγώ, όλο Αλβανοί δουλεύουν...
Κι εκείνο το χωριό που είχε βγάλει φιρμάνι για απαγόρευση της κυκλοφορίας των Αλβανώνμετά τη δύση του ήλιου;
Αυτός ο δήμαρχος ήταν, νομίζω, ένας κανονικός φασίστας. Δηλωμένος.
Και πήρε αυτή την απόφαση ερήμην της τοπικής κοινωνίας;
Ε, βέβαια. Είναι σαν να λέμε ότι ο Παττακός εξέφραζε τον ελληνικό λαό. Κι όμως, κάποια στιγμή υποτίθεται ότι το 95% ψήφισε «ναι» στο σύνταγμα με «δημοκρατικές» διαδικασίες...

3

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ: ΟΧΙ, ΒΕΒΑΙΑ!
«Τα πράγματα θα αλλάξουν ­κι η αρχή μπορεί να έρθει αύριο η σε δύο μήνες. Να γίνει μια μαθητική διαδήλωση, ας πούμε, και να φέρει τα πάνω κάτω».
Είναι οι μαθητές ικανοί για κάτι τέτοιο;
Φυσικά! Μια χαρά τους βλέπω. Και ξύπνιους και αγριεμένους... Όχι σώνει και καλά με το δικό μας τρόπο, εμείς καίγαμε λάστιχα, αυτοί μπορεί να κάψουν κάτι άλλο. Τώρα ζούμε στη βαρβαρότητα. Θα περάσει όμως. Τα παιδιά μας θα ' ναι καλύτερα. Βλέπω στους συμμαθητές του γιου μου, που είναι στην εφηβεία, ένα τρομερό βλέμμα και στυλ αντιμετώπισης των πραγμάτων που σε αφήνει άναυδο.
Η υπογεννητικότητα θα μας επιτρέψει να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας;
Αυτή είναι μια σοφή επιλογή του Νεοέλληνα να μην διαιωνίσει αυτή την αληταρία. Αυτοκτονικές τάσεις της φυλής που είναι πολύ σωστές. Δεν μπορείς να επιβιώσεις σε αυτόν τον αχταρμά που θεοποιεί το κέρδος...
Και όλος αυτός ο συντηρητισμός που υποτίθεται ότι διαβλέπουν στη σύγχρονη νέα γενιά;
Οι ίδιοι οι συντηρητικοί τα διαβλέπουν, οι τηλεοράσεις. Άλλο η πληροφόρηση για το τι κάνουμε και ποιοι είμαστε κι άλλα αυτά που βλέπω εγώ. Πιστεύω ότι ο κόσμος άλλα βλέπει, δεν είναι ηλίθιος. Βγές και ρώτα – εγώ το κάνω στο ραδιόφωνο. Υπάρχουν βέβαια οι ξεφτιλισμένοι – δήθεν προοδευτικοί­ που φιλάνε κατουρημένες ποδιές προκειμένου, ας πούμε, να πάρουν τη δεύτερη πισίνα. Ε, αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία του λαού. Έχουμε δύο εκατομμύρια κάτω από τα όρια της φτώχειας, κόσμο που δουλεύει στα εργοστάσια... Πήγαινε σε εργοστάσιο και πιάσε μια κοπέλα που δουλεύει 12ωρο και παίρνει 150.000 δρχ.
Αυτή η κοπέλα, δηλαδή, τι έχει ως ιδανικό, λες εσύ;
Την Τζούλη Μπάρκα, ξέρω 'γώ; Να γίνει πουτάνα! Καλό είναι κι αυτό, επαναστατικό είναι. Πάντως δεν είναι ηλίθια. Οι ηλίθιες είναι μειοψηφία. Επίσης, δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα είμαστε όλοι στο Μάη του ' 68. Εντάξει, ο Μάης του '68 έγινε, μετά θα γίνει ο Μάιος του 2015. Από τη δουλειά μου διαπιστώνω ότι ο κόσμος πάντα με εκπλήσσει προς το καλύτερο.

4

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ...ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ
Ποδόσφαιρο: Ναι ή όχι;
Το ποδόσφαιρο είναι όπως τα κόμματα. Μ' αρέσει το άθλημα, όπως μ' αρέσει κι η Πολιτική, με πι κεφαλαίο, αλλά δεν μ' αρέσουν οι οργανωμένοι υπηρέτες του... Στο ποδόσφαιρο σιχαίνομαι το θρίαμβο των μετρίων – τώρα με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ένα απίστευτο χάλι. Εγώ δεν πιστεύω ούτε στα ζώδια ούτε στις ποδοσφαιρικές ομάδες ούτε στα κόμματα ούτε στις πατρίδες. Αυτές είναι μεσαιωνικές αμαρτίες που ζούμε τώρα σε ριμέικ.

5

ΡΙΑΛΙΤΙ: ΚΑΙ ΝΑΙ, ΚΑΙ ΟΧΙ
Στο «Bίg Brother» και τα συναφή ριάλιτι τι λέει ο κόσμος; Ναι ή όχι;
Κατ' αρχάς, δεν ξεχωρίζω τον εαυτό μου από τον κόσμο με τίποτα. Είναι ύβρις: Όπως βλέπω εγώ Κακαουνάκη, έτσι κι οι άλλοι. Κι όσο με ψήνει εμένα ο Κακαουνάκης, άλλο τόσο ψήνει και τη γιαγιά μου... Εντάξει, «Βίg Brother» δεν θα κάτσω να δω, όπως και πολύς κόσμος, διότι είναι ανούσιο και κακοφτιαγμένο. Ως ιδέα όμως, από καλλιτεχνικής απόψεως, μ' αρέσει πάρα πολύ αυτό το «η ζωή κλέβει την παράσταση», έχει ενδιαφέρον. Γι' αυτό υπάρχει και αντίδραση από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Γιατί αυτοί όλοι οι καλλιτέχνες, οι καλλιτεχνίζοντες και του κυκλώματος ζηλεύουν, γιατί αυτό το θέαμα τους καταργεί. Όταν ο άλλος σκίζεται και κάνει ένα σίριαλ και είναι και υποψήφιος του Συνασπισμού και περιμένει το σίριάλ του να μαγέψει τα πλήθη, αλλά πιάνει πάτο, και δίπλα μια κομμώτρια από την Κύπρο με τα βυζιά της σκίζει, ε... Και αυτό είναι μια κατάκτηση του κινήματος του υπαρκτού σουρεαλισμού που βιώνουμε κι εγώ χαίρομαι πάρα πολύ.
Δεν τα βαριέσαι, όμως, αυτά τα προγράμματα;
Βαριέμαι λιγότερο από το να βγει η Μιμή Ντενίση και να μου πει τι θα κάνει του χρόνου. Καλύτερα να βγουν τα βυζιά της κοπέλας και τα στρινγκ... Κι ύστερα, μην νομίζεις: Τα μερίδια τηλεθέασης βγαίνουν από αυτούς που βλέπουν τηλεόραση, που μπορεί να είναι μόλις 25%. Στο μεταξύ, μετράνε κάτι γηροκομεία, κάτι τυφλούς, ε, αυτοί βλέπουν αυτά που πρέπει να βλέπουν και καλά κάνουν. Αυτά τα ριάλιτι, όμως, είναι και μια καλή αφορμή για να βελτιωθούν τα στημένα και τα φιξιόν, γιατί έρχεται η επέλαση του αποχαυνωτικού αληθινού. Το οποίο κάποια στιγμή μπορεί να φέρει και τα ποιοτικά στοιχεία της τέχνης... Να είναι πραγματικά μια αυτοσχεδιαστική έκφραση της κομμώτριας. Το καλύτερο θα ήταν να γίνει ένα ελληνικού τύπου πλιάτσικο-γιουρούσι παραγωγή και να παίζουν ακριβώς λάιβ ό,τι γίνεται εκείνη την ώρα.

Τζίμης Πανούσης

6

ΘΡΗΣΚΕΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ
Τις προάλλες , ο Aρχιεπίσκοπος μας κατακεραύνωσε εμάς τις γυναίκες που παντρευόμαστε αργά και κάνουμε παιδιά αργά και θέλουμε να κάνουμε καριέρα και να γίνουμε ίσες με τον άντρα, δυναμιτίζοντας έτσι τα θεμέλια της οικογένειας...

Αυτός ο άκρατος μισογυνισμός της Ορθοδοξίας είναι ό,τι χειρότερο για τον πολιτισμό μας. Αυτές οι χριστιανικές αρλούμπες κατέστρεψαν ό,τι μεταφυσικό μάς κρατούσε, από τους παππούδες μας... Όλοι οι μεγάλοι άντρες μετείχαν στα ελευσίνια μυστήρια, μυημένοι σε μια μαστουρολαγνεία περίεργη με σεξουαλικά και άλλα διονυσιακά κόλπα, τα οποία τους απελευθέρωναν και μεγαλουργούσαν και έφτιαξαν πολιτισμό. Τώρα έχουμε κάποια ανδρείκελα κομπλεξικά που μισούν τις γυναίκες – δηλαδή το 60% του πληθυσμού. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού κι εγώ είμαι οπιομανής, δηλαδή γουστάρω και το μεταφυσικό. Αλλά να μπει σε πλαίσια ανθρώπινα, καθημερινότητας.

7

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: ΜΟΝΟΚΟΥΚΙ ΟΧΙ
«Όχι, λέμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι; Να το πούμε και στα αγγλικά; "Olympic Games, we are against"».
Γιατί;
Ε, γιατί είναι ένα πανηγύρι πάλι αυτό που δεν έχει καμία σχέση με μας. Με φαρμακοβιομηχανίες έχει, με προϊόντα έχει. Και, βέβαια, «το μεγάλο, το ωραίο, το αληθινό – Coca-Cola». Δηλαδή, αν είναι το μεγάλο, το ωραίο, το αληθινό η Coca-Cola, εμείς δεν έχουμε σχέση.
Πώς δεν έχουμε; Κατανάλωση δεν της κάνουμε της Coca-Cola;
Μωρέ, δεν έχω πρόβλημα να της κάνουμε κατανάλωση. Αλλά όχι να μας πίνει, να την πίνουμε εμείς.
Δεν θεωρείς ότι η ολυμπιακή προετοιμασία αφήνει μια παρακαταθήκη σε υποδομές που αλλιώς δεν θα γίνονταν ποτέ;
Ναι, αλλά πόσα θα υποστούμε μέχρι να γίνουν όλα αυτά; Κάποια στιγμή θα κάνουμε ταμείο να δούμε σε τι ωφεληθήκαμε και τι χάσαμε. Και νομίζω ότι θα μπούμε μέσα σε όλους τους τομείς – και σε ποιότητα ζωής... Ποτέ δεν πάει μπροστά ένα πράγμα που έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος. Είναι αντιανθρώπινο, είναι βάρβαρο.

8

«17Ν»: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΣ
«Είναι πολύ ωραίο αυτό που γίνεται τώρα με τη "17Ν". Εγώ είμαι φαν γενικότερα...»
Μήπως είμαστε φαν μιας ξεφτιλισμένης πλευράς του θέματος;
Όχι, ξεφτιλισμένη είναι αυτή που παρουσιάζεται από τις τηλεοράσεις, που είναι φερέφωνα της αντιτρομοκρατικής. Έχουμε, δε, πάλι παγκόσμια πρωτιά: Οι Έλληνες «δημοσιογράφοι» – σε εισαγωγικά –μεταδίδουν αυτολεξεί των μπάτσων τις δηλώσεις μετανοίας του 509 που αποκήρυσσαν τον κομουνισμό μετά βδελυγμίας... Αν δεις όλες τις καταθέσεις καταλήγουν με το χωροφυλακίστικο «αποκηρύσσω τη "17Ν" και θα είμαι καλός και δεν θα το ξανακάνω»... τέτοιο αλισβερίσι με μπάτσους και «δημοσιογράφους», τέτοιο ξεβράκωμα, πρώτη φορά... Κι αυτό έχει κάνει πάρα πολύ καλό, γιατί ο Έλληνας τηλεθεατής – κι ας δώσω κι έναν τίτλο, «είμαστε όλοι τηλεθεατές»­ το καταλαβαίνει... Τώρα ο κόσμος έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο: Από `κει που συζητούσε, ας πούμε, για την μπανάνα της Γιούλης Μπάρκα, τώρα συζητάει για τον τροτσκισμό και τον αρχειομαρξισμό. Έχουν υποχρεωθεί επίσης κάποιοι δημοσιογράφοι που δεν είχαν ιδέα, που νόμιζαν ότι ο Τρότσκι έπαιζε στη Σπαρτάκ Μόσχας, να διαβάσουν. Ας πούμε, ο Λιάγκας έχει μάθει τι είναι ΠΠΣΠ. Διότι δεν ήξερε.
Άλλο θετικό στοιχείο από την υπόθεση της «17Ν»;
Μ' αρέσει το πρώτο χτύπημα στον Γουέλς και το τελευταίο, τώρα, με την παράδοση και τον τηλεοπτικό διασυρμό... Είναι τρομακτικό αυτό το χτύπημα, κρατάει ήδη τρεις μήνες, θα κρατήσει κι άλλους μέχρι το 18μηνο και τη δίκη... Έχουν καταφέρει με την παράδοσή τους να βρίζεται ο ένας με τον άλλο.
Πώς είσαι σίγουρος ότι επρόκειτο για παράδοση;Τζίμης Πανούσης
Νομίζω ότι φαίνεται από τον τρόπο που ειπώθηκαν κάποια πράγματά... Ξέρεις, αυτή η μυστικότητα, το να είσαι στην παρανομία 28 χρόνια, είναι αβάσταχτη. Δεν νομίζω ότι ήταν η κακή στιγμή... Απλώς, όπως σε όλα τα πράγματα, υπάρχει μια φθορά στην πορεία. Γι' αυτό και σταμάτησαν. Αυτό ήταν το τελευταίο τους χτύπημα. Γιατί δεν πας με τα κλειδιά και με τα περίστροφα σε χτύπημα... Δηλαδή, μετά από τέτοιες ενέργειες να καταλήγεις να βάζεις μια κροτίδα σε ένα εκδοτήριο εισιτηρίων στον Πειραιά;
Συντάσσεσαι καθόλου με τις απόψεις του Κουφοντίνα;
Όχι, με τις απόψεις του Κουφοντίνα δεν συντάσσομαι (γέλια). Γιατί δεν έχει χιούμορ, νομίζω.
Είναι λίγο ο κνίτης της «17Ν»;
Χειρότερο, ήταν ΠΠΣΠ – γιατί έχω περάσει ένα φεγγάρι κι από αυτό... Είναι τραγικές καταστάσεις. Ιδίως οι γυναίκες της οργάνωσης... Είδες, ας πούμε, πόσο ομόρφυνε ο Κουφοντίνας τρεις μήνες μακριά από τη Σωτηροπούλου; Κι εκείνη τη φωτογραφία του την είχε δώσει επίτηδες, γιατί ήταν παραμορφωμένος από τσιμπήματα μέλισσας!
Συμφωνείς με την περιρρέουσα αίσθηση ότι τα μέλη της «17Ν» αποδείχτηκαν κατώτερα των μυθικών προσδοκίών;
Η αίσθηση που παίρνουμε είναι από την αντιτρομοκρατική, από τους μπάτσους κι από την τηλεόραση. Καμία αίσθηση δική μας δεν έχουμε πάρει...
Ακούσαμε, όμως, τη φωνή που μιλούσε με τον Τριανταφυλλόπουλο...
Ναι, αλλά πάλι ακούσαμε να μιλάει στον Τριανταφυλλόπουλο ένας που έχει υποστεί μια τρομακτική δίμηνη νοσηλεία, όπου δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη... Τι να σου πω, αν αποδειχτεί, ας πούμε, ότι είναι τρομοκράτης κι έχει σκοτώσει τον Μπακογιάννη ο Χριστόδουλος Ξηρός εγώ θα τρελαθώ! Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο. Είναι, δηλαδή, πράγματα που δεν τα ξέρουμε και μπλέκουμε σε αστυνομικού τύπου Ζεράρ ντε Βιλιέ και διάφορα του κώλου που δεν έχουν κανένα νόημα και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα... Κι αυτή η άποψη η νεογιαπίστικη προοδευτικού τύπου, η συνασπισμένη των δήθεν κουλτουριάρηδων, δήθεν προοδευτικών και δήθεν ΚΚΕ Εσωτερικού, ότι «έχουμε την τρομοκρατία που μας αξίζει», είναι γελοιότητες. Έχουμε την τρομοκρατία που μας αξίζει, πράγματι, γιατί είναι μια οργάνωση που 28 χρόνια δεν μπορούσε να τη συλλάβει κανείς και αποφάσισε μόνη της να παραδοθεί. Αλλά, όταν λέμε «τρομοκρατία», η γλώσσα, που κόκαλα τσακίζει, τα λέει τα πράγματα από μόνη της: Είναι ο τρόμος του κράτους... Ο πολίτης ξέρει ότι το κράτος είναι εχθρός του.
Λέει «όχι» ο Έλληνας στην τρομοκρατία;
Στη βία και τον τρόμο του κράτους λέει «όχι». Διότι αυτόν τον τρόμο τον αισθανόμαστε στο πετσί μας. Νομίζω ότι το 90% του ελληνικού πληθυσμού ξέρει στην πλάτη του τι είναι ο μπάτσος, τι είναι το κράτος, οι δημοσιογράφοι...

9

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΟΧΙ
Συμφωνείς με την άποψη ότι η τηλεόραση έχει απολέσει τον ενημερωτικό της ρόλο;
Γενικά, είμαι μάλλον ραδιοφωνικός παρά τηλεοπτικός τύπος, αν και ο πειρασμός είναι μεγάλος, γιατί η τηλεόραση είναι η δουλειά μου. Στο σπίτι φτιάχνω συνέχεια βίντεο, παίζω, μ' αρέσει. Τελευταίο χόμπι μου είναι με τους δορυφόρους: 1.500 κανάλια, να γράφεις, να σβήνεις, να μπερδεύεις, να τα βάζεις στο κομπιούτερ... Αλλά το παιχνίδι στην τηλεόραση είναι δύσκολο, επειδή απευθύνεται σε πάρα πολύ κόσμο και ξεφεύγει από τα χέρια σου... Ό,τι και να πεις στην τηλεόραση, άμα περικυκλωθείς από 600 σερβιέτες κι 600 προϊόντα, δεν έχει νόημα. Ο κόσμος, πάντως, ξέρει ότι αυτό δεν είναι ενημέρωση, είναι ψυχαγωγία.
Δεν έχεις ακούσει να λένε «αφού το άκουσα στην τηλεόραση»; Λες «αφού το είπε η τηλεόραση, έτσι είναι»;
Οι μεγαλύτερες ηλικίες, ίσως, αλλά οι πιο νέοι δεν... Το μεγαλύτερο σοκ του τηλεθεατή είναι να είσαι αυτόπτης μάρτυρας σε ένα γεγονός που θα μεταδοθεί μετά από την τηλεόραση. Μου έχει τύχει να περιγράφουν συναυλία μου, η οποία δεν έγινε: Ό,τι ήρθαν αστυνομικοί, ότι έπεσε ξύλο, ότι είπα αυτά κι εκείνα τα τραγούδια και η συναυλία είχε ακυρωθεί λόγω ασθενείας... Κι ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό κι απλώς διασκεδάζει.

Τζίμης Πανούσης

10

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
Ο Έλληνας λέει «όχι» στους Αμερικανούς;
Οι Αμερικάνοι είναι αδέρφια μας (γέλια). Στους ανθρώπους, λέμε «ναι». Γιατί υποφέρουν περισσότερο κι από μας κι από 'κεί θα έρθει η μεγάλη αντίδραση. Έφαγαν κι αυτό το αριστουργηματικό χτύπημα και έσφιξαν οι κώλοι... Δεν έχουμε τίποτα με τον κόσμο, με την υπερδύναμη έχουμε. Τον Αμερικανό και να μην τον συμφέρει αντικειμενικά να κάνει τώρα την επέμβαση στο Ιράκ, θα το κάνει μόνο για τον τσαμπουκά και το φασισμό, που πρέπει να σ' τον τρίψει στη μούρη σου. Δηλαδή, πρέπει να σε γαμάει και να σ' το λέει κιόλας...
Μήπως το θέμα είναι οικονομικό;
Το πορτοφόλι είναι μέχρι ένα σημείο, μην το θεoποιούμε κιόλας. Αυτό το «το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς» – ή την πρέζα πολλοί εμίσησαν, τη φούντα ουδείς – έχει αλήθεια. Περισσότερο γουστάρει ο Μπους να πάει και να δείξει παγκόσμια ότι «εγώ είμαι ο "γαμάω"». Βασικό στοιχείο ώθησης είναι τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά από ένα σημείο και μετά είναι η τρέλα του μεγαλείου, η αλαζονεία της εξουσίας. Και ιστορικά αν το δεις, η ρωμαϊκη αυτοκρατορία, η αθηναϊκή «δημοκρατία» έπασχαν από το ίδιο... Και το σημερινό μέγεθος της αλαζονείας της Αμερικής δείχνει εμφανέστατα τα σημάδια της πτώσης και της παρακμής της. Το θέμα είναι ότι, πέφτοντας, θα πάρει πολλά εκατομμύρια αθώους μαζί. Και εμείς εδώ είμαστε στην περιοχή που πέφτουν... Το επόμενο πρότζεκτ, όλοι λένε, είναι εδώ. Στα βίντεο γκέιμ που αγοράζει ο γιος μου – γιατί πάντα τα βίντεο γκέιμ είναι προφητικά- γίνονται τώρα μάχες στο Αιγαίο με πυρηνικά. Τους αυριανούς τηλεθεατές τούς εκπαιδεύουν από μικρούς για να εξοικειωθούν με τον τρόμο και τον πόλεμο... dot