«Ένας πλανήτης ανθρώπων μ@λακιζεται μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή είναι η ζωή…»

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς, είχαν τη χαρά να έχουν μια ανατρεπτική όσο δεν παίρνει κουβέντα με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους , χαρισματικούς και ανατρεπτικούς Έλληνες καλλιτέχνες των τελευταίων 40 χρόνων. Μια συνέντευξη που πιστεύουμε θα συζητηθεί όσο λίγες.

Παμε λοιπον…

 

 

 

Rock Overdose: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο περιοδικό μια μεγάλη προσωπικότητα της Ελληνικής μουσικής, τον Τζίμη Πανούση. Τζίμη σε καλωσορίζουμε στο Rock Overdose.

Τ.Πανούσης: Καλησπέρα. Να σε διορθώσω, είμαι μια μεγάλη α-προσωπικότητα. Έχει ένα στερητικό άλφα μπροστά, περικυκλωμένο από ένα τετράγωνο, όχι κύκλο.Είμαι χιουμορίστας, και να σου πω κάτι ; Δεν είναι από ταλέντο το ότι λέω αστεία, απλά πάσχω από γυναικομαστία. Αυτό είναι το καλύτερο μου ποίημα που σου είπα τώρα, και είναι η αλήθεια.

 

Rock Overdose: Ας ξεκινήσουμε με κάποιες πιο γενικές ερωτήσεις, και μετά ας μπούμε στο χώρο της μουσικής. Ελλάδα 2015. Αλλαγή κυβέρνησης, ‘τσαμπουκάδες’ με τους ευρωπαίους εταίρους μας, στέγνωμα των ταμείων.Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;

Τ.Πανούσης: Η γνώμη μου είναι ότι πρώτη φορά αριστερά, και όπως όλοι γνωρίζουμε η πρώτη φορά πάντα πονάει και πονάει πολύ. Επομένως θα ματώσουμε, μέσα στο καλοκαίρι θα εχουμε…διαφορα περίεργα, αλλά τελικά θα πάνε όλα καλά. Όχι για μας, για τους άλλους. Γιατί αυτό που θέλουμε εμείς είναι από την Ευρωπαϊκή ένωση να περάσουμε στην Ευρωπαϊκή εκκένωση. Ένα έψιλον και ένα κάπα μπροστά και λύθηκε το πρόβλημα.

 

Rock Overdose: Δηλαδή τα πράγματα τα βλέπεις δύσκολα;

Τ.Πανούσης. Όχι τα πράγματα είναι πολύ καλά. Εγώ ποτέ δεν είχα αυτόν τον ευρωπαϊκό εφιάλτη. Ξέρεις εγώ από μικρό παιδάκι που ήμουν με τις Μουσικές Ταξιαρχίες πάντα φωνάζαμε εναντία στην Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη είναι ένα κατασκεύασμα του τέταρτου Ράιχ. Τη στήσαμε ξέρεις στη Ρώμη το 1956, δυο χρόνια αφού είχα γεννηθεί εγώ, και έβγαλαν εγκλείστους ναζί έξω για να στήσουν την Ευρωπαϊκή ένωση. Είναι το τέταρτο Ράιχ. Εμείς δεν έχουμε καμία δουλεία εκεί. Μας βάζουν οι δοσίλογοι κυβερνώντες, αλλά κάποια στιγμή θα φύγουμε. Δυστυχώς έχουν ‘τσιμπήσει’ πολλοί αυτό το παραμύθι της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εγώ έχω βγάλει το τραγούδι “Αχ Ευρώπη” από το ’80….” Εσύ μας μάρανες”.

 

Rock Overdose: Είναι αλήθεια ότι ψήφισες τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου, για να τιμωρηθεί ο Βενιζέλος;

T.Πανούσης: Ναι είναι αλήθεια. Εγώ δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου γιατί κάθομαι μέσα στο παραβάν και δεν βγαίνω ή ρίχνω στη κάλπη μορταδέλα ψάρια κλπ, αλλά πρώτη φορά ψήφισα, και ψήφισα συνειδητά Γιωργάκη, γιατί ο Γιωργάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός παγκοσμίως άτομο με ειδικές ανάγκες, με χαμηλή νοημοσύνη, ένα χαζό παΐδι μαμά γεμάτο, ένας χίπις, και εγώ πραγματικά τον ψήφισα για να μη μπει στη βουλή ο Βενιζέλος, αλλά δυστυχώς τα πράγματα ήρθαν ανάποδα. Εγώ τον Γιωργάκη τον αγαπώ. Έχω γράψει και βιβλίο για αυτόν. Μου έδωσε ψωμάκι και έφαγα… και τρώω ακόμη, και πολλοί καλλιτέχνες ζούμε με τον Γιωργάκη. Τώρα θα ζήσουμε με τον Τσίπρα. Να δούμε… εάν αποδιχθεί νέος Γιωργάκης… αν και μου φαίνεται συμπαθής. Να σου πω ότι τον είδα στη κηδεία του Βαγγελή του Βεκιου (ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των Μουσικών Ταξιαρχιών), γιατί δούλευε ‘Στο Κόκκινο’ ο Βαγγέλης, και ήρθε και ο Τσιπρας εκεί με διαφόρους, και μου έκανε καλή εντύπωση. Ένας κανονικός άνθρωπος, έκλαιγε σε όλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας… μου φάνηκε συμπαθής. Τώρα τι θα κάνουμε δεν ξέρω.

 

Rock Overdose: Αυτή είναι και η επομένη ερώτηση. Ποια είναι η γνώμη σου για τον Τσιπρα ;

T.Πανούσης: Τα έχει πει ο ‘μάγος’ ο Παϊσιος, εκείνος ο γέροντας, που πρόσφατα έκανε λάθος η εκκλησία και τον αγιοποίησε. Θα το γνωρίζεις ότι αυτός είχε αφοριστεί από την Κυπριακή εκκλησία ως μάγος . Όταν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη πηγαίναμε στο Όρος συχνά, έτυχε και τον γνώρισα, και ασκούσε τη μαγεία κανονικά. Είχε φίδια οικόσιτα κλπ. Έχει κάνει λοιπόν την προφητεία, είναι γνωστή, τη λέω και στο πρόγραμμα, ότι ο Τσίπρας είναι αυτός που θα τρομάξει την Ευρώπη, είναι η κοφτερή ανατολή (sharpeast) σαρπ ιστ . Διαβασμένο ανάποδα το σαρπ ιστ είναι Τσιπρας. Είναι αλήθεια αυτό… τι αλήθεια ; Εγώ το έχω βγάλει από το μυαλό μου και το έχει βάλει και μια εφημερίδα πρωτοσέλιδο (γέλια). Τόσο καλά πάει και ο τύπος.

Rock Overdose: Για το γεγονός ότι δεν φορεί γραβάτα ένα σχόλιο;

T.Πανούσης: Αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Βεβαία έχω αναγκαστεί να φοραώ εγώ γραβάτα. Ξέρεις εμείς δεν φορέσαμε ποτέ γραβάτα αλλά για να μη με λένε Σύριζα φόρεσα γραβάτα που γραφεί επάνω της ‘Δεν είμαι Σύριζα’. Έχω ένα πρόβλημα γιατί η γραβάτα είναι π@υτσοδείκτης, είναι το σύμβολο του φαλοκρατισμού. Δείχνει το πέος του άντρα. Είναι μια ντροπή. Είναι ένα από τα καλά που έφερε (ο Σύριζα), όπως και τον πολίτικο όρκο. Ελπίζω να κάνει ελευθέρα τα ναρκωτικά, και περιμένουμε και μια δήλωση ποιοί απ' την κυβέρνηση είναι ομοφυλόφιλοι, επιτέλους να πούνε ποιοί άνθρωποι, γιατί οι ομοφυλόφιλοι είναι κανονικοί άνθρωποι σαν όλους τους άλλους. Να τελειώνουμε με αυτές τις αγκυλώσεις. Τα πράγματα γίνονται πολύ απλά με δυο τρεις ανακοινώσεις. Αυτά περιμένουμε από τον Αλέξη. Ο Γιωργάκης υπέγραψε τις γλάστρες με τις φούντες εάν θυμάσαι. Δυστυχώς δεν τα έκανε. Περιμένουμε τώρα ο Τσιπρας να τα φέρει. Δηλαδή η Πελοπόννησος μπορεί να αναγεννηθεί μόνο από τη καλλιέργεια κάνναβης. Και αρσενικής, όχι μόνο θηλυκής για μαστούρα, για τις ανάγκες της βιομηχανίας. Παλιά ο Μεταξάς την απαγόρευσε κατόπιν εντολής απέξω.

 

Rock Overdose: Όποτε περιμένουμε ανάπτυξη μεγάλη ειδικά στην Πελοπόννησο.

Τ.Πανούσης: Νομίζω ότι η Πελοπόννησος και η Κρήτη (Zωνιανά κλπ). Βεβαία θα την πληρώσουν οι έμποροι γιατί πουλάνε πανάκριβα, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να παίρνει και από εκεί φόρους.

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για το μνημόνιο;

Τ.Πανούσης: Κοιτά να δεις. Δεν έχει καμία διάφορα τώρα. Αυτά είναι τερτίπια (δεν το λέω εγώ) όπως είχε πει και ο συνάδελφος μου ο Κορνήλιος ο Καστοριάδης (φιλόσοφος, οικονομολόγος, επαγγελματίας ψυχαναλυτής, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20 αιώνα), «από τότε που φτιάξαμε την ακρόπολη μέχρι τώρα 2500 χρόνια είμαστε υπό κατοχή». Δεν έχουμε μια μέρα ελευθερίας. Όλα αυτά τα παραμύθια περί επανάστασης του ’21 είναι στημένα από το εξωτερικό. Θα πας στη παρέλαση ; Θα είναι ο Καμένος θα περάσουμε ωραία. Εμείς θα πάμε στη παρέλαση. Δεν ξέρω αν θα κατέβει ο Γιώργος (Παπανδρέου). Ο Γιώργος τώρα κάνει παρέα με τον Παύλο τον Γκλύξμπουργκ. Του έχει νοικιάσει το σπίτι στο Καστρί, και θα κάνουν κόμμα μαζί (στα λέω και αυτά να τα ξέρεις). Σε ότι αφορά και πάλι στη επανάσταση του ’21 οι διάφοροι κατσαπλιάδες –γιατί περί κατσαπλιαδων επρόκειτο-διάφορες συμμορίες τότε που το έπαιζαν επαναστάτες, δήλωναν στην ευρωπαϊκή ένωση όπως δηλώνουν τώρα οι κτηνοτρόφοι τα πρόβατα για να παίρνουν επιδοτήσεις, αυτοί δήλωναν τους αγωνιστές που είχαν μαζί τους, και έπαιρναν τις επιδοτήσεις τις οποίες έτρωγαν στο ταξίδι. Μεχρί να έρθουν τα δάνεια τα έτρωγαν στο δρόμο όπως και τώρα. Αν αποδειχθούν αυτοί (Σύριζα) ότι είναι κάπως διαφορετικοί θα το δείξει η ζωή μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα ξέρουμε αν το πράγμα πάει διαφορετικά-που εγώ δεν το πιστεύω, μακάρι να διαψευστώ. Εάν βάλουν φόρο να πληρώνει ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, το συγκρότημα Λαμπράκη, το Mega, κα τα διάφορα αυτά, να πληρώνουν φόρο όπως πληρώνω και εγώ, όπως πληρώνουν όλοι οι άνθρωποι, τότε θα πούμε ότι κάτι γίνεται. Αυτά τα περί Ευρώπης και περί συμφωνίας είναι παραμύθια. Αυτά είναι λυμένα πριν βγει ο Τσίπρας. Αυτό το πράγμα θα τελειώσει στην Ευρώπη, δεν θα έχουμε προβλήμα. Να ησυχάσουν οι συναγωνιστές οι συνελληνες.Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με το ευρουδάκι τους, θα το έχουν. Το πρόβλημα είναι ότι η φτωχοποίηση θα συνεχίζεται, και αν αυτοί (Σύριζα) είναι ‘μια από τα ιδία’ και πάνε προς τα εκεί, δηλαδή αρχίζουν και παίρνουν μίζες και μπουν στο κόλπο μέσα-μη κοιτάς που κούνιουνται διάφορες Κωνσταντοπούλου κλπ στη βουλή- σε λίγο θα χορέψουν στο χορό που χορεύουν όλοι. Αν καταφέρουν και μας διαψεύσουν και πάνε καλα…περιμενουμε δηλαδή να φορολογηθεί ο Μπόμπολας που δηλώνει 5000 ξέρω γω το χρόνο εισόδημα, αν το κάνουν αυτό και φορολογηθούν οι πλούσιοι όπως φορολογούμαστε όλοι εμείς θα τελειώνει το πράγμα εκεί. Εάν το κάνουν αυτό με κόστος, όλος ο κόσμος θα είναι μαζί τους, και θα δούμε κάτι διαφορετικό.

 

Rock Overdose: Μακάρι να γίνουν έτσι τα πράγματα και να μην είναι μόνο στα λόγια... Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε καλά και έδωσε κάποιες ελπίδες στον ελληνικό λαό.

Τ.Πανούσης: Ο κόσμος χάρηκε πολύ, και πρέπει να σου πω ότι εγώ επειδή κυκλοφορώ και γνωρίζω πολύ κόσμο λόγω της δουλειάς, με αγκάλιαζαν από τη πρώτη μέρα τροχονόμοι, γριές περιπτερούδες, κόσμος στη λαϊκή. Ο κόσμος ήταν χαρούμενος, πηρέ μια ελπίδα. Αλλά βλέπω ότι είμαστε μια από τα ίδια. Αρχίζει αυτό το μαρτύριο της σταγόνας κάθε μέρα από τη τηλεόραση. Πρέπει να κλείσουμε τις τηλεοράσεις. Αυτό το πράγμα έχει παραγίνει πια.

 

Rock Overdose: Πάμε σε ένα άλλο θέμα. Απίστευτα πολλές περιπτώσεις bullying, που με αφορμή την αυτοκτονία του Γιακουμάκη στα Γιάννενα , έφερε στην επιφάνεια ένα φαινόμενο που ταλανίζει ειδικά τους νέους τα τελευταία χρόνια . Τι λες για όλο αυτό ?

Τ.Πανούσης: Πρόκειται για μεγάλη παπάρα θα μου επιτρέψεις να σου πω. Έχει ‘τσιμπήσει’ ο κόσμος πάλι σε μια αηδία. Είναι ένα στημένο πράγμα από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης-γιατί τα μέσα εξημερώνουν- και έχουν βρει τώρα αυτή την ιστορία να συγκινήσουν τα κατώτατα ένστικτα του κόσμου, το κλάμα, το ‘παμε πακέτο’, την Αγγελική Νικολουλη κλπ. Αυτά είναι όλα παραμύθια. Έχουμε πάει όλοι στο σχολείο, ξέρουμε τι γίνεται. Αυτά είναι παπαριές. Το bullying. Ξαφνικά είχαν και στο χωριό τους bullying; Αυτά είναι παπαριες. Έξω να δεις πραγματικά bullying, που έχουν τα ανήλικα παιδιά τα όπλα στα σχολεία της Αμερικής και σκοτώνουν και καμία δεκαπενταριά. Το bullying είναι το να παίξεις καρπαζιές με τον συμμαθητή σου, και να τον κλείσεις σε μια ντουλάπα να του κάνεις ένα αστείο; Στο στρατό είναι το bullying. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εκεί που αυτοκτονούν γιατί δεν αντέχουν το καψόνι. Το κρατικό καψόνι. Όχι από τους συνάδελφους τους. Το καψόνι της εξουσίας. Αυτό είναι το bullying. Θα κατεβείς με το παιδάκι σου να πας σε μια διαδήλωση, και θα σε πλακώσουν στα δακρυγόνα και θα σου σκοτώσουν το παιδί. Αυτό είναι το bullying. Το bullying το κάνει το κράτος. Το κάνει η καταστολή, το κάνουν οι μπάτσοι. Δεν έχει καμία σχέση. Μεταξύ μας κάνουμε τώρα κάποια αστεία, κάποια όντως πιο χοντρά, ειδικά όταν είσαι νέος. Εμείς όταν ήμασταν νέοι κάναμε διαγωνισμό για το ποιος θα περάσει τη Μεσογείων και ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα κορναρίσματα με κίνδυνο της ζωής μας. Αυτά είναι αηδίες. Το μοναδικό bullying είναι αυτό που κάνει η εξουσία στο λαό.

 

Rock Overdose: Όπως είπες και εσύ, στο σχολείο έχουμε περάσει οι περισσότεροι κάποιου είδους bullying.

Τ.Πανούσης: Αυτό είναι θέμα της οικογενείας. Όταν δεν βλέπεις τη μανά σου και τον πατερά σου. Όταν δεν έχεις μια δασκάλα σοβαρή, αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να σου τύχει. Έχουμε αφήσει-μη ξεχνάς ότι και εγώ πατέρας είμαι. Έχω δυο παιδιά ένα 25 χρονών και ένα 5 χρονών- τα παιδιά μας μονά τους. Εντάξει εγώ λογω της φύσης της δουλειάς μου μπορώ να είμαι με τα παιδιά μου πολλές ώρες μαζί τους αλλά άλλοι που αναγκάζονται να δουλεύουν 20 ώρες τη μέρα δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους. Δεν μπορούν να βάλουν μια τάξη στην οικογένεια τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να τα έχουν παραδώσει στο διαδίκτυο που αυτό να δεις τι bullying κάνει. Έχουμε αφήσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στις τσόντες. Όλα τα παιδιά βλέπουν τσόντες. Δηλαδή μεγαλώνουν με την εικόνα της γυναικάς όπως είναι στη τσόντα δηλαδή ένα αντικείμενο, ένα πράγμα που είναι μόνο για να το γ@μησεις και να το πετάξεις. Ούτε αναπνέει, ούτε αρρωσταίνει, ούτε κλανει, ούτε τρώει. Αυτή είναι η γυναίκα. Άντε μετά να πας να κάνεις σχέση και να μιλήσεις με μια γυναίκα κανονική. Άντε να κόψεις το διαδίκτυο στα παιδιά. Δεν το λέω εγώ αυτό. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει ένας πλανήτης ανθρώπων που μ@λακιζεται μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή είναι η ζωή.

 

Rock Overdose: Πάμε και στη μουσική τώρα. Πάμε σε κάτι πολύ ευχάριστο και ίσως αναπάντεχο. Στις 3 και 4 Απριλίου αλλά και 17 και 18 Απριλίου θα σε δούμε με τις Μουσικές Ταξιαρχίες σε ένα ιστορικό reunion στο Κύτταρο και τα καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Ποια ανάγκη ένωσε ξανά το συγκρότημα ;

T.Πανούσης: Όσο και να σου φαίνεται παράξενο…. ο θάνατος. ’Έφυγε’ ο ντράμερ ο Βαγγέλης ο Βέκιος την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ‘φύγει’ ο πρώτος μου μπασίστας ο Κώστας ο Πολίτης που μαζί με αυτόν είχαμε φτιάξει τις Μουσικές Ταξιαρχίες, πέθανε ένας κιθαρίστας, οι περισσότεροι από ναρκωτικά, και είπα «αν δεν το κάνουμε το reunion τώρα ποτέ θα το κάνουμε, όταν πεθάνουμε και οι υπόλοιποι ;» Oσοι ζούμε θα το κάνουμε και ελπίζω να πάμε καλά.

Rock Overdose: Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και συνεχεία με κάποιο δίσκο ;

Τ.Πανούσης: Ναι αυτό όλο θα ηχογραφηθεί, θα βιντεοσκοπηθεί ,και εάν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα θα το κυκλοφορήσουμε και σε δίσκο.

 

Rock Overdose: Τι έχουμε να περιμένουμε από αυτές τις ζωντανές εμφανίσεις; Τι θα ακούσουμε ;

Τ.Πανούσης: Θα κάνουμε μια μουσική διαδρομή, θα παίξουμε 35 τραγούδια από το “Disco Tsoutsouni’ μέχρι και το “Obi Obi Bi”. Θα παίξουμε δηλαδή τα περισσότερα τραγούδια. Κυρίως το βάρος θα το ρίξουμε στους τρεις πρώτους δίσκους, στη κασέτα τη παράνομη και στους δυο επόμενους.

 

Rock Overdose: Σίγουρα ο κόσμος θα σας τιμήσει με τη παρουσία του.

T.Πανούσης: Νομίζω θα είναι καλά. Θα είναι ο Δρόλαπας, ο Δασκαλοθανασης, ο Παζιος, ο Αλέκος ο Αραπης, και άλλα παιδιά. Θα περάσουν όλοι όσοι έχουν παίξει στο συγκρότημα. Θα είναι όλα τα παιδιά.

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα, και τα κατά πόσο σε έχουν επηρεάσει στη σύνθεση των τραγουδιών σου;

T.Πανούσης: Κοίτα να δεις. Εδώ είμαι λιγάκι ιδιόρρυθμος. Πρέπει να σου πω ότι δεν ακούω πολύ μουσική γιατί συγκινούμαι. Όταν είναι κάτι που μου αρέσει αφιερώνομαι μόνο σε αυτό, όποτε δεν μπορώ να συγκεντρωθώ να δουλέψω, όποτε επειδή γραφώ τα βιβλία μου, και γραφώ και μουσικές (μουσική και στίχους) συνήθως παίζω και ακούω τα δικά μου. Φαίνεται λίγο εγωιστικό αυτό άλλα είναι η αλήθεια. Δεν θέλω να έχω επιρροές από άλλα πράγματα. Δεν μου αρέσει. Θέλω να ακούω τα δικά μου, να τα ξανακούω να τα ξαναπαίζω μέχρι να καταλήξω κάπου. Αυτός λέγεται ‘Καλλιτεχνικός αυνανισμός’ γιατί είναι αυτοϊκανοποίηση ας πούμε. Αυτιστική συμπεριφορά. Γιατί όταν ακούσω μια μουσική από μια ταινία ή δω έναν πινάκα, ενθουσιάζομαι τόσο πολύ που δεν θέλω να το ξανακούσω. Μου δίνει μια ώθηση να κάνω κάτι δικό μου. Πάντως μου αρέσουν κυρίως τα τραγούδια τα ροκ τα αληθινά δηλαδή τα τραγούδια το ’60 τα ελληνικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα τον Πολίτη τον πρώτο μου μπασιστα. Εμείς μεγαλώσαμε μέσα στη χούντα και ακούγαμε μόνο ξένα γιατί είχαμε σιχαθεί τα ελληνικά με τα κλαρίνα της χουντας,και αυτός ο Κώστας παρόλο που ήταν δέκα χρόνια μικρότερος μου, μου γνώρισε το θησαυρό της ελληνικής μουσικής , στο να ακούσω Μανόλη Χιώτη, τα παίξαμε τα αγαπήσαμε μουσικά, με έβαλε να ακούσω διάφορα πράγματα, και Θεοδωράκη και Χατζιδάκη, και εκτίμησα έτσι τη μουσική γιατί είχαμε πάθει ζημιά με τους χουνταίους εμείς.

 

Rock Overdose: Δηλαδή rock για εσένα είναι το καλό λαϊκό τραγούδι;

T.Πανούσης: Rock είναι ότι είναι αληθινό. Παίξαμε στα Γιάννενα τη προηγούμενη εβδομάδα, και μας πήγανε σε ένα μαγαζί μετά, ένα σκυλάδικο υποτίθεται για να δούμε τη Σουλάρα, και ήταν ότι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια σε live, η Σουλάρα με τη κόρη της. Η κόρη της ήταν μια φωνάρα που τραγουδούσε τραγούδια λαϊκά έντεχνα, και τα’λεγε με έναν τρόπο βυζαντινό, τσιγγάνικο με ημιτόνια με παύσεις δίκες της. Ένα πράγμα αριστούργημα. Θέλω να πω ότι η Ελλάδα αντιστέκεται σε γωνιές που δεν το περιμένεις.

 

Rock Overdose: Ήθελα να κάνεις και ένα σχόλιο για την πιο ακραία μουσική, για τη metal. Σου αρέσει να ακούς τέτοια μουσική, και ποια είναι η γνώμη σου για τους μεταλάδες γενικότερα ;

Τ. Πανούσης: Κοίταξε να δεις… νομίζω ότι πάντα όλοι οι μουσικοί που έχουν παίξει μαζί μου ήταν μεταλάδες, και ο Δρόλαπας (Γιάννης) ο κιθαρίστας μου, και ο Στέλιος ο Φράγκος που έχω τώρα.

Αυτή είναι η μουσική που αγαπάμε, αυτή είναι η μουσική που ‘τη βρίσκουμε’. Όταν τζαμάρουμε παίζουμε τέτοια τραγούδια, και είναι η αληθινή μουσική.

Eχω ένα όνειρο ξέρεις, θα ανοίξουμε έναν πολυχώρο, όπου θα έχουμε μέσα και συναυλίες και ραδιόφωνο και bazar και περίεργα πράγματα, κάτω στο κέντρο της Αθήνας-ελπίζω να γίνεις μέσα στο καλοκαίρι-, εκεί το όνειρο μου είναι να φέρω τους Rammstein!!! Mου αρέσει πολύ αυτή η μπάντα. Μου αρέσει ο τρόπος που ενορχηστρώνουν τα κομμάτια τους, μου αρέσει η αισθητική τους γενικότερα.

 

Rock Overdose: Δεν ήξερα ότι σου αρέσουν οι Rammstein.

Τ. Πανούσης: Ναι μου αρέσουν και θέλω να τους φέρω κιόλας. Να δούμε…

 

Rock Overdose: Άντε με το καλό και να φέρεις και άλλες μπάντες.

Τ. Πανούσης: Κοίτα όπως σου είπα και πιο πριν, ότι βγαίνει από τη ψυχή των ανθρώπων και έχει μια δύναμη, και δεν έχει αυτή τη κλάψα, γιατί εμείς έχουμε μια έφεση-και εγώ δηλαδή- έχουμε αυτό το ‘μινορίστικο’ (από τη κλίμακα μινόρε), μου αρέσει. Το metal αυτό το πράγμα το χτυπάει, και το χτυπάει καλά.

Έχει και αυτό όλο το στοιχείο το περίεργο. Δηλαδή επιφανειακά μπορεί να ακούγονται κάποια αντιφεμινιστικά, κάποια ρατσιστικά (αναφέρεται στις κατηγορίες ορισμένων σχετικά με στίχους σε κάποια metal τραγούδια), αυτές τις παπαριές που χρεώνουν στο metal.

Εγώ νομίζω ότι η δύναμη , η αλήθεια και η ένταση είναι το metal.

Εγώ στο σπίτι μου ας πούμε επειδή η κορούλα μου είναι μικρή, δεν μπορώ να ακούσω στο τέρμα μουσική. Και στο αυτοκίνητο πρέπει να είμαι μόνος μου για να ακούσω τη μουσική ‘τίγκα’.

Γενικά μου αρέσει να ακούω δυνατά μουσική. Παρόλο που έχω χάσει τα αφτιά μου γιατί είμαι μπροστά από τα τύμπανα στις συναυλίες (γέλια), είμαι σαράντα χρόνια μπροστά από τα πατίνια, και αυτά σου χαλάνε τις ψηλές (συχνότητες).

Rock Overdose: ‘Aποτυχία’ Την έχεις βιώσει ποτέ, και εάν ‘Ναι’ πως την διαχειρίστηκες;

T.Πανούσης: Δυστυχώς δεν την έχω νοιώσει, και ξέρεις δεν λέω ότι είμαι τυχερός γιατί από την αποτυχία μαθαίνεις, αλλά προς το παρόν δεν μου έχει τύχει. Τα προβλήματα που έχω είναι με νοσοκομεία και δικαστήρια. Δηλαδή με αρρώστιες και με δίκες.

 

Rock Overdose: Κάποια από αυτά τα δικαστήρια έγιναν για ‘μουσικούς λογούς’ έτσι;

Τ.Πανούσης: Έτσι. Και ακόμη και τώρα τραβιέμαι πάλι. Ένας μπάτσος μου έκανε μήνυση στη Πάτρα και τώρα τραβιέμαι με αγωγές και τέτοια. Εγώ δεν τα μπορώ καθόλου ούτε τα δικαστήρια ούτε τα νοσοκομεία, αλλά είμαι αναγκασμένος να πηγαίνω και στα δυο.

 

Rock Overdose: Είχες και ένα θέμα με τον Νταλάρα. Έτσι;

Τ.Πανούσης: Αυτό το πράγμα δεν έχει τελειώσει. Αυτός είναι ένας αλήτης να το πούμε κανονικά, ένας φραγκοφονιας που κοιτάζει να βγάλει λεφτά από όπου μπορεί. Δεν σεβάστηκε ούτε το ότι ήμουν στο νοσοκομείο ετοιμοθάνατος, τίποτα… ήθελε να πάρει λεφτά. Αυτοί οι τύποι κυβερνάμε την Ελλάδα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς. Με τα Νταλαροειδή αυτά. Όπως μια Νταλαροειδή φούσκα είναι και το ΚΚΕ, που στο τέλος θα το πάρουν με τα γιαούρτια και αυτό.

 

Rock Overdose: Για ποιο λόγο το πιστεύεις αυτό;

Τ.Πανούσης: Το πιστεύω γιατί βλέπεις που έχει καταντήσει το εργατικό κίνημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Έχουν διαλύσει όλον τον συνδικαλισμό. Ξέρεις έχω δουλέψει στη τράπεζα δυο χρόνια όταν τέλειωσα το πανεπιστήμιο, και τότε είχαμε συνδικαλισμό. Κάναμε υπέργεια 45 μέρες. Υπήρχε συνδικάτο και μας πλήρωνε, δηλαδή μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Τώρα τα έχουν διαλύσει όλα και φταίει το ΚΚΕ και τα διάφορα δήθεν αριστερά κόμματα, τα όποια έχουν μπει, έχουν κάνει τα επαγγελματικά στελέχη, έχουν καταστρέψει το κίνημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Αυτοί κοιτάν να να παίρνουν τις κρατικές επιδοτήσεις μόνο και να καταστρέφουν οτιδήποτε πάει να κάνει. Δηλαδή όπου προσπαθούν οι εργαζόμενοι-δουλεύει η γυναίκα μου στο mega και πήγαν οι εικονολήπτες και οι τεχνικοί, σωμάτια που ακόμη υπάρχουν (τεχνικοί ραδιοφωνίας τηλεόρασης)- και πήγαν και ζήτησαν (γιατί τώρα πια δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις) …δηλαδή κοιτά που μας έχει φτάσει το ΚΚΕ. Και τι κάνει το ΚΚΕ. Πηγαίνουν να ζητήσουν κάποια πράγματα οι εργαζόμενοι, συμφωνούν σε κάποια υποτυπώδη, δηλαδή να απολυθούν με τον μισθό που έπαιρνα πριν, όχι με αυτόν που είναι τώρα ο μισός, και πάει το ΠΑΜΕ και λέει ΟΧΙ ή 1500 ευρώ ή τίποτα. Τα κάνει όλα έτσι. Στο Πέραμα κάτω λέει (το ΠΑΜΕ) 300 ευρώ μεροκάματο ο ηλεκτροσυγκολλητής. Που να βρεθεί ; Δεν υπάρχει μεροκάματο ούτε με 20 ευρώ. Αυτοί σου λένε 300. Τόσα είναι. Μιλάμε ότι παίζουν κανονικά το παιχνίδι, είναι ορντίναντσα των καπιταλιστών. Έχω βγάλει ένα τραγούδι τελευταία με τον Αγγελάκα, την ‘Κατιούσα του ΚΚΕ’ που την κυκλοφορήσαμε με το Μετρό, που εξηγώ όλη αυτή τη κατάσταση, και την εξηγώ γιατί εγώ έχω γεννηθεί 12/2/1954 τη ημέρα που έγινε η επάρατη συμφωνία της Βάρκιζας. Από εκεί που άρχισε το ξεπούλημα του ελληνικού λάου, από τους δήθεν αριστερούς. Τους σφραγιδοκράτες που εκεί που πέθαναν οι γονείς μας στα βουνά και χύθηκε το αίμα, και το διαχειρίζονται τώρα κάτι τύποι σαν τον Κουτσουμπα ο όποιος δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή του, ούτε μια μέρα. Ένα επαγγελματικό στέλεχος.Και είναι αρχηγός του εργατικού κόμματος υποτίθεται. Όποτε να τελειώνουμε με αυτό και το λέω γιατί πρώτα πρέπει να καθαρίσεις την αυλή σου και μετά να κοιτάς απέξω. Είναι χειρότεροι οι δήθεν σύντροφοι από τους φασίστες τους κανονικούς που τους ξέρεις ότι είναι φασίστες, δεν τους μιλάς δεν έχεις καμία σχέση μαζί τους. Αυτοί όμως (ΚΚΕ) μπερδεύονται μέσα στα πόδια σου. Σε τόσα ραδιόφωνα που έχω δουλέψει μας δόθηκαν οι ευκαιρίες να πάρουμε εμείς μονοί μας οι εργαζόμενοι το σταθμό, να κάνουμε αυτοδιαχείριση, και το σταμάτησαν αυτοί. Μένουν αυτοί μπροστά και πουλιέται ο σταθμός στον Λαμπράκη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα και δεν έχει ορθοποδήσει.. Οι δήθεν αριστεροί. Οι ενσωματωμένοι στο σύστημα που πληρώνονται από τους φόρους μας, από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Έτσι και τελειώσει η κρατική επιδότηση… είναι αυτό που περιμένουμε να κάνει τώρα ο Σύριζα, να πει τέρμα δεν έχει λεφτά να πληρώνει το κράτος τα κόμματα, να τους πληρώνουν οι οπαδοί τους. Όποιος είναι οπαδός ας πληρώνει. Δεν μπορώ να πληρώνω εγώ τη Χρυσή Αυγή. Γιατί να πληρώνω εγώ από τους φόρους μου τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, το Ποτάμι του άλλου καραγκιόζη του Θεοδωράκη. Να τους πληρώνουν αυτοί που τους πιστεύουν, οι οπαδοί τους. Να βγάλουν ταυτότητες να τους πληρώνουν αυτοί. Πρέπει να τελειώσει αυτό. Δεν έχει λεφτά η χώρα. Να παίρνουν 1000 ευρώ βασικό οι βουλευτές, και όποιος θέλει, όποιος δεν θέλει να σηκωθεί να φύγει.

 

Rock Overdose: Μια που ανέφερες τον Γιάννη τον Αγγελάκα, θα πρέπει να πούμε πως πρόσφατα συνεργάστηκες μαζί του, καθώς και με τη Κατερίνα Στανίση.

Τ.Πανούσης: Ναι κάναμε έναν δίσκο για το περιοδικό Μετρό, με δυο τραγούδια δικά μου. Ένα νεοαντάρτικο με τον Γιάννη τον Αγγελάκα το 'Η KATYOUSA του KKE' που εξηγώ αυτά που σου είπα πριν από λίγο με σοσιαλιστικό ρεαλισμό, τον όποιο εγώ τον αγαπώ τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, γιατί φτάνει στα όρια του σουρεαλισμού και με εκφράζει, και με τη Κατερίνα Στανίση την ‘Υγιεινή διαστροφή’ ένα τραγούδι που νομίζω ότι είναι υπέροχο, και πραγματικά με συγκίνησε η Κατερίνα. Είναι μεγάλη τραγουδίστρια.

Rock Overdose: Ομολογώ ότι ήταν λίγο παράξενη αυτή η συνεργασία. Δεν την περιμέναμε.

Τ.Πανούσης: Έχει φωνάρα. Είναι φωνάρα. Θα κάνουμε και άλλα μαζί. Βέβαια είναι μεγάλη γυναίκα, έχει τραγουδήσει 50 χρόνια και η φωνή της έχει σπάσει λίγο αλλά βγάζει μια τέτοια ψυχή, και είναι ψυχαρα μεγάλη. Αυτό που λέμε rock.

 

Rock Overdose: Πως βλέπεις τη κατάσταση στο χώρο της μουσικής στην Ελλάδα;

Τ.Πανούσης: Τα πράγματα είναι καλά. Βγαίνουν πολλά παιδιά που παίζουν καλά. Έχει βελτιωθεί παρά πολύ η τεχνική σε σχέση με τη δική μας τη γενιά, αλλά δεν βλέπω πολύ αυτό που είχαμε εμείς παλιά, δηλαδή το ‘θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο, θα κάνουμε αυτό θα κάνουμε το άλλο’. Τα βλέπω λίγο αραγμένα, και να έχουν μια μοιρολατρία. Είναι αφημένα σε αυτή τη ξευτίλα που ζούμε, και σου λέω είναι μεγάλη η δύναμη της τηλεόρασης και κυρίως του διαδικτύου. Τα παιδιά με τα κινητά που είναι ρουφιάνοι, ο μεγαλύτερος ρουφιάνος είναι το κινητό. Όλες οι συλλήψεις που έκαναν στους Πυρήνες της Φωτιάς είναι από τα κινητά. Έχεις τον ρουφιάνο πάνω σου. Και τη μπαταρία να βγάλεις σε παρακολουθούν. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με αυτά. Πήγε η κόρη μου να γυρίσει τη σελίδα σε ένα βιβλίο και το έκανε όπως κάνει σε ένα κινητό. Τα παιδιά έιναι μέσα σε αυτό το πράγμα.

Rock Overdose: Πάντως η σωστή χρήση του διαδικτύου έχει και τα καλά της.

Τ.Πανούσης: Έχει πολλά καλά πράγματα αλλά ξέρεις τι γίνεται ; Σε οδηγεί σε σκουπίδια. Το ένα φέρνει το άλλο. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να μη καταλήξει σε τσόντα. Όλα τα παιδιά. Εδώ και οι εργαζόμενοι οι μεγαλύτεροι καταλήγουν σε τσόντα. Ψάχνεις ας πούμε να βρεις του Γουτεμβέργιου τα πρώτα τυπώματα και καταλήγεις στα τσιμπ%υκια της Μόνικας Λεβινσκι. (γέλια).

Rock Overdose: Υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχεις κάνει και θα ήθελες να το κάνεις στο μέλλον; Kατι για το οποίο έχεις μετανιώσει και θα ήθελες να το εξομολογηθείς;

T.Πανούσης: Nα σου πω την αλήθεια είναι παρά πολλά αυτά που έχω κάνει που δε περίμενα να τα κάνω,αλλά και αυτά που κάνω τώρ. Κάνω πολλά πράγματα. Μου αρέσει αυτό γιατί μου δίνει ζωή. Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Πάντως δυο φορές που αποφάσισα να ξεκουραστώ μετά από 40 τόσα χρόνια που είμαι στο κουρμπέτι, είπα ρε παιδιά δεν κάθομαι και λίγο να ξεκουραστώ-γιατί παλιά δεν ήταν οι ρυθμοί όπως τώρα. Τότε δουλεύαμε 7 μέρες τη εβδομάδα, το βράδυ μετά το μαγαζί πηγαίναμε στο studio να κάνουμε δίσκο, το πρωί πήγαινα στο ραδιόφωνο, δηλαδή ήταν ένα speed απίστευτο και είπα μια χρονιά να σταματήσω παθαίνω έμφραγμα, την δεύτερη χρονιά είπα να σταματήσω παθαίνω εγκεφαλικό, όποτε δεν ξανασταματαω, θα δουλεύω συνέχεια για να μην αρρωσταίνω (γέλια).

Rock Overdose: Ποια είναι η μεγαλύτερη αλήθεια και ποιο το μεγαλύτερο ψέμα που έχει γραφτεί ή ειπωθεί για σένα;

Τ.Πανούσης: Kοιταξε να δεις. Εγώ επειδή είμαι προβοκάτορας, παίζω με την εικόνα μου. Τώρα τελευταία όπως μίλαω σε εσένα έχω αρχίσει και μιλάω κανονικά. Παλιά ήταν ένα τρολαρισμα. Μ’αρεσε να παίζω με αυτά γιατί το θεωρώ μέρος της δουλειάς αυτό που κάνουμε τώρα. Δηλαδή όπως θα κάτσω να φτιάξω ένα τραγούδι έτσι θα δώσω και μια συνέντευξη. Είναι μέρος της δουλειάς αυτό όπως και η εικόνα μου. Με αυτή έπαιζα πολύ. Τώρα τελευταία μου αρέσει να παίζω με την αληθινή μου εικόνα που είναι πιο τρομακτική ακόμα. Και ειλικρινά δεν λέω τίποτα ψέματα. Ειλικρινά ούτε στο πρόγραμμα μου λέω υπερβολές γιατί είναι η φύση της δουλειάς μου τέτοια, γιατί η σάτιρα θέλει την υπερβολή θέλει την έμμονη, σε οδηγεί αυτή δηλαδή, γιατί αυτή η δουλειά σε διαλέγει δεν την διαλέγεις. Είναι παρά πολύ δύσκολη δουλειά. Εγώ πετάγομαι τη νύχτα γιατί πρέπει να αλλάξω ένα στιχάκι. Δεν έβγαζα ένα τραγούδι εδώ και 15 χρονιά που μου άρεσε, γιατί είχε τέσσερα στιχάκια που με ενοχλούσαν, και τα βρήκα τώρα. Πώς να στο πω. Είναι μια δουλειά που δεν εφησυχάζεις ποτέ. Είσαι συνέχεια και ασχολείσαι. Αλλά από την άλλη έχει και μεγάλες χάρες. Μεγαλύτερη αγάπη είναι η αγάπη του κόσμου. Εάν κάνεις με αγάπη τη δουλειά σου και δεν κοροϊδεύεις δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το πώς σου μιλάει ο κοσμος. Εγώ να σου πω την αλήθεια μικρός ήμουν αγοραφοβικός, με έστελνε η μανά μου στον μπακάλη και γύριζα πίσω με άδεια χεριά, δεν μπορούσα να ξεστομίσω ούτε τα ψώνια, και κατάφερα την αγοραφοβία μου να την ελέγξω και να τη διαχειριστώ με το πρόγραμμα, μπαινοβγαίνοντας σε χιλιάδες κόσμο να μιλαω και να τραγουδαω.

Rock Overdose: Οπότε κάποιος μύθος, κάποιο ψέμα γύρω από τον Τζίμη τον Πανούση που δεν ισχύει;

Τ.Πανούσης: Oτι είμαι πλούσιος ξέρω γω. Ότι ο πατέρας μου είναι εφοπλιστής. Ένα ψέμα που είπε το ΚΚΕ με το που βγήκαμε, γιατί εγώ είμαι της γενιάς του Χημείου ξέρεις, εμάς μας έβγαλαν τα ΚΝΑΤ από το χημείο δεν μας έβγαλαν τα τανκς της χούντας. Δεν μπορούσαν να μας βγάλουν τα ΜΑΤ και ήρθαν οι οικοδόμοι του ΚΚΕ και οι Κνιτες και μας χτύπησαν .Εγώ έχω ακόμη ένα χτύπημα στο χέρι που πονάει, και έγραψα το τραγούδι ‘Το Χημείο. Νύχτες της Μόσχας’. Έχουμε από τότε δηλαδή μια αντιπαράθεση. Χίπηδες εμείς Κνιτες αυτοί, αυτό δεν αλλάζει, έτσι γεννηθήκαμε έτσι θα πεθάνουμε. Στο λέω αυτό για την ερώτηση που μου έκανες, διότι εμείς ξεκινήσαμε στο Skylab στη Πλάκα το ’79-80 όπου μας φώναξαν ένα καλοκαίρι για να παίξουμε για δυο παραστάσεις. Αυτές οι παραστάσεις έγιναν 370 καβαλήσαμε το χρόνο χωρίς ρεπό. Παίζαμε κάθε μέρα. Λοιπόν τι έγραψε η Πανσπουδαστικη της ΚΝΕ «μη πηγαίνετε στο Skylab στις Μουσικές Ταξιαρχίες γιατί είναι φασίστες, κοντοκουρεμένοι, και χαιρετούν φασιστικά». Έρχονταν τα καημένα τα κνιτακια μας έβλεπαν πως ήμασταν με τα μαλλιά μέχρι τον κώλο. Αλλά και πάλι ξέρεις το ΚΚΕ είναι πρέζα. Κάτω η πρέζα.

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχεδία;

T.Πανούσης: Τα σχεδία μου είναι να ζήσω. Είναι αυτό που σου είπα πως θέλω να κάνω έναν πολυχωρο, να κάνω έναν ραδιοφωνικό σταθμό, να κάνω ένα club και να παίζουν αυτοί που θέλω εγώ, και ένα περίεργο εστιατόριο που έχω στο μυαλό μου και θέλω να το κάνω. Και ένα παζάρι με βιβλία δίσκους βινύλια-κυρίως βινύλια-. Ένα βινυλιαδικο και έναν πολυχωρο αυτά είναι τα σχεδία μου. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να τα πραγματοποιήσω.

Rock Overdose: Μακάρι να τα κάνεις και να φέρεις τους Rammstein όπως είπες.

Τ.Πανούσης: Αυτό θα το κάνω οπωσδήποτε.

Rock Overdose: Και το βινύλιο είναι άλλο πράγμα. Άλλη αίσθηση.

Τ.Πανούσης:Πραγματικά. Έβαλα στο γιο μου που δεν είχε ακούσει, έβαλα στη κόρη μου. Παρόλο που μπορεί ο δίσκος να είναι φθαρμένος, το πικ-άπ να μη είναι τόσο καλό, η αίσθηση που παίρνεις στο στομάχι από τα μπάσα από το όλο πράγμα είναι το κάτι άλλο. Να μη μιλήσω για το mp3 που καταστρέφει τη μουσική μας. Γιατί σκέψου να κάθεσαι στο studio τρεις μήνες να παιδεύεσαι να βγάλεις ένα ηχόχρωμα, και έρχεται ο άλλος με το cd και το mp3 και στα κόβει πάνω κάτω και δεν αφήνει τίποτα. Δηλαδή ακούς μόνο μεσαίες (συχνότητες). Τα παιδάκια στο mp3 δεν ακούν τίποτα. Ή Κινούση ακούνε ή Πανούση το ίδιο είναι. Δεν έχει καμία διαφορά. Εγώ προσπάθησα και με το ΜΕΤΡΟ να ξαναβγάλουμε 45άρια βινύλια, να βγαίνουν δίσκοι βινυλίου με δυο τραγούδια όπως γίνονταν παλιά. Το πικ απ δεν είναι πια πολύ ακριβο. Πολλοί νέοι αγοράζουν. Μπορείς και από το διαδίκτυο να αγοράσεις φθηνά, με 20-30 ευρώ μπορείς να πάρεις ένα Πικ απ φορητό και να ακούσεις. Νομίζω ότι τα βινύλια τα θέλουν και οι πολυεθνικές. Κατάργησαν κάποτε τα βινύλια και τα έκαναν cd, και τώρα κάνουν το ανάποδο για να πουλάνε. Αυτοί θέλουν να πουλάνε αλλά και σε εμάς θα κάνει καλό γιατί η αίσθηση που παίρνεις είναι άλλη, και ένας επαγγελματίας όπως είμαι εγώ θέλω να ακούγεται αλλιώς η δουλειά μου μέσα από το βινύλιο. Αλλά και εικαστικά. Εγώ φτιάχνω τα εξώφυλλα να είναι μεγάλα να βλέπει ο άλλος τους στίχους, όχι αυτή τη παπαρια το μικρό το cd αυτή την αηδία.

Rock Overdose: Τζίμη εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα τους αναγνώστες και στους ακροατές του Rock Overdose, αλλά και σε όλους όσους θα διαβάσουν και θα ακούσουν αυτή εδώ τη συνέντευξη.

Τ.Πανούσης: Θέλω να τους πω… ‘Τη πρέζα πολλοί εμίσησαν τη φούντα ουδείς’. Να προσέχουν τη φούντα γιατί είναι πολύ ύπουλο ναρκωτικό. Είναι μαζί με το διαδίκτυο τα χειρότερα ναρκωτικά, και το άλλο που θέλω να πω, μια παροιμία που μου αρέσει και με εκφράζει τελευταία, ‘Θέλει η Εβραία να χαρεί, αλλά η Μοσάντ δεν την αφήνει’

Rock Overdose: Τζίμη σ ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες για αυτή τη συνέντευξη. Ραντεβού λοιπόν με τις Μουσικές Ταξιαρχίες...

T.Πανούσης: 3 και 4 Απριλίου και 17 και 18 Απριλίου στο Κύτταρο στην Αθήνα. Και Θεσσαλονίκη δεν έχουμε πει ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί μάλλον θα παίξουμε έξω από το Principal σε ένα χώρο μεγάλο καλοκαιρινό. Επίσης συζητάμε να πάμε και έξω, Γερμανία, Αγγλία, θα δούμε τώρα συζητάμε.

Rock Overdose: Έγινε, ευχαριστούμε πολύ!

T.Πανούσης: Να είσαι καλά, θα τα πούμε!

Για το Rock Overdose,

Ερωτήσεις Βιβή Ζαπαντιώτου

Ερωτήσεις-επιμέλεια ερωτήσεων- επιμέλεια κειμένου-απομαγνητοφώνηση

Παύλος Γιαννακόπουλος