MusicWave.gr

o Τζίμης Πανούσης στο μικροσκόπιο

Κείμενο : Ελισώ Γκατζίδου
Ημ/νία : 11/8/2003

Η αυτοβιογραφία του Τζίμη Πανούση όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του Υγιεινή Διατροφή υπαγορεύει τα εξής στοιχεία:

Όνομα: Τζίμης Πανούσης
Περιφέρεια: στήθους 324 μέσης 98 γοφών 106
Ύψος 1.74 και βάρος 96 και
Γεννήθηκε: Στην Αθήνα ... το 1954 στους Αμπελόκηπους
Φιλοδοξίες: Να γίνω ένας σωστός άνθρωπος
Τί με ξετρελαίνει; Το αχαλίνωτο sex
Τί με απωθεί; Ο καπιταλισμός
Αγαπημένοι μου καλλιτέχνες: Λούϊς Μπονιουέλ, Μπιλ Κλίντον
Γιατί είμαι αυτός που είμαι: Διότι έχω στραβιά μύτη και είμαι παχύς
Αγαπημένα μου σπορ: Ρακέτες, Μπάσκετ, Τηλεόραση
Η γυναίκα των ονείρων μου: Η γυναίκα των ονείρων μου
Κρυφή μου λαχτάρα: Η επανάσταση.

Αυτή τη φορά το Μουσικό Μικροσκόπιο θα ξεφύγει από τα καθιερωμένα του και σας παρουσιάζει ένα σύντομο αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα του Τζίμη Πανούση. Το δείγμα αυτό έχει εξαχθεί μέσα από συνεντεύξεις του, όπου ο ίδιος προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις αποκαλύπτοντας έτσι πτυχές του χαρακτήρα του, τα πιστεύω του, προβλέψεις κ.α. Μία από αυτές είναι της Σταυρούλας Παναγιωτάκη για το περιοδικό ΚΛΙΚ τον Ιανουάριο του 1999, ενώ μία άλλη είναι στο Γιώργο Αλοίμονο για το Flash.gr το Φεβρουάριο του 2002.

Τύπος Μουσικού: Αυτοδίδακτος. Λίγο πολύ παίζει όλα τα όργανα.
Η καριέρα του αρχίζει ... εκεί κάπου στα τέλη του 70 ως μέλος ενός συγκροτήματος που φέρει το όνομα Μουσικές Ταξιαρχίες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αποσχίζεται από το γκρουπ για να ξεκινήσει solo πορεία στο χώρο.
Η πρώτη του παράσταση δόθηκε ... το 1980 στη Πλάκα και συγκεκριμένα στη pub «Skylab».
Η σχέση του με τα δικαστήρια ξεκινά ... το ίδιο έτος. Η πρώτη του κατηγορία που του απαγγέλλετε είναι από το Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας για περιύβριση κατά της αρχής.
Η σχέση του με τις τρίχες... η χειρότερη αφού όπως έχει υποστηρίξει ο ίδιος έχει ξυριστεί μόλις δύο φορές.
Η σχέση του με την οικογένεια ... παντρεμένος με τη Λίλη και έχει ένα γιο τον Άρη.
Τί εστί σάτιρα για το Τζίμη Πανούση; «Είναι κάτι σαν τη βαλβίδα ασφαλείας στις χύτρες ταχύτητας. Είναι αυτό που σε κρατάει να μην εκραγείς.» Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που μπορεί και κάνει σάτιρα και αυτό που σκέφτεται και γελάει είναι σε θέσει να το εξωτερικεύει μέσω αυτής στον κόσμο. Επίσης αντέχει την σάτιρα στο πρόσωπο του. Μπορεί να είναι κάτι που τον ενοχλεί αλλά γελάει με αυτό όπως και κάθε φυσιολογικός άνθρωπος ο οποίος έχει διαχωρίσει την εικόνα του από τη δημόσια εικόνα.
και η φιλανθρωπία; «Η φιλανθρωπία είναι η γεροντική ασθένεια του καπιταλισμού».
Το πολιτικό κόμμα που τον εκφράζει ... το ΚΚΕ «Η Παππαρήγα είναι η Τσιτσιολίνα μας».
Μία ερώτηση που θα ήθελε να υποβάλλει στο Πρόεδρο τω Η.Π.Α. ... «Μου δίνετε τη φωτιά σας;»
Υποστηρίζει ότι ...η Ελλάδα οφέλησε το ευρώ και όχι το ευρώ αυτή.
Ο τρόπος που θα του άρεσε να πεθάνει ... είναι σαν αυτόν του Ζήνωνα. Αυτός πέθανε μόνος του, σκόνταψε στην αγορά, έπεσε, έσπασε το μικρό του δακτυλάκι και τσατίστηκε τόσο πολύ γι' αυτή του την ατυχία, που έκλεισε τη μύτη του και πέθανε από ασφυξία.
Εξομολογείται πως κάπως έτσι θέλει να είναι ο θάνατος του και ακόμα πως αυτό τον θεωρεί τον τέλειο θάνατο.
Τι έχουμε εμείς να περιμένουμε; Το νέο του βιβλίο που αναμένεται να βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων γύρω στα Χριστούγεννα. Ο τίτλος του Ζωές.

Δισκογραφία

«Disco Tsoutsouni» - 1980
Πρώτη κυκλοφορία το 1980 και επανακυκλοφόρησε 16 χρόνια μετά με το βιβλίο Υγιεινή Διατροφή. Αυτός ο δίσκος περιέχει 10 τραγούδια. Επίσης υπάρχει η συμμετοχή της Λίλης Πανούση σε ένα τραγούδι.

«Μουσικές Ταξιαρχίες» - 1982
Πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά από τη MINOS των Μουσικών Ταξιαρχιών. Η πρώτη Κυκλοφορία είναι το 1982 και η επανακυκλοφόρηση του σε cd έγινε το 1995. Περιέχει 9 τραγούδια.

«Made in Greece» - 1982
Πρόκειται για μία συλλογή 2 τραγουδιών από τους Alamana's Bridge που δεν πρόκειται για άλλο παρά το γνωστό γκρουπ των Μουσικών Ταξιαρχιών. Η αλλαγή του ονόματος έγινε σκόπιμα για τη διάσπαση του συμβολαίου των Μουσικών Ταξιαρχιών με τη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ. Τα δύο τραγούδια θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά το 1982 και έπειτα θα εμφανιστούν ξανά με τη μορφή cd το 1996.

«Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν» - 1984
Πρώτη κυκλοφορία το 1984 ενώ με τη μορφή του cd εμφανίζεται το 1995. Περιέχει 9 τραγούδια. Εδώ υπάρχει η συμμετοχή της Μαντώ όπου τραγουδά τη country western version της ΓΙΑΓΙΑΣ ΠΑΤΙΝΙ.

«Hard Core» - 1985
Πρώτη κυκλοφορία το 1985 και μετέπειτα σε cd το 1995. Η επιλογή των τραγουδιών γίνεται από ζωντανή ηχογράφηση τριών παραστάσεων στο ΚΥΤΤΑΡΟ στις 1, 2 και 3 Φεβρουαρίου το 1985 χωρίς να γίνει επέμβαση στο στούντιο.

«Κάγκελα Παντού» - 1986
Πρώτος δίσκος στον οποίο ο Τζίμης Πανούσης χρησιμοποιεί το όνομα του και όχι το ψευδώνυμο Μουσικές Ταξιαρχίες. Η πρώτη κυκλοφορία είναι το 1986 και επανακυκλοφορεί σε cd το 1995. Περιέχει 10 τραγούδια και εδώ υπάρχει η συμμετοχή της δεσποινίδας Φαίνης.

«Χημεία και κέρατα» - 1987
Πρώτη κυκλοφορία το 1987 και η εμφάνιση του δίσκου σε cd το 1995. Αυτός ο δίσκος περιέχει 12 τραγούδια ανάμεσα στα οποία υπάρχει και ένα το οποίο το ερμηνεύει η Λία Βίσση.

«ΤαπαΝτα υπό τον Τζίμη Πανούση /Ένα τραγούδι για το χειμώνα» - 1989
Προκήρυξη κυκλοφορία του δίσκου ορίζεται ο Οκτώβρης του 1989. Ο δίσκος περιέχει 10 τραγούδια από 5 προηγούμενους της MINOS οι οποίοι είναι οι εξής: Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν, Κάγκελα Παντού, Χημεία και Τέρατα, Μουσικές Ταξιαρχίες. Εκλογείς αυτών των κομματιών είναι ο Μάνος Ξυδούς και ο Γιάννης Κουτουβός.

«Δουλειές του κεφαλιού / The Greatest Kitsch Live» - 1990
Πρόκειται για μία ζωντανή ηχογράφηση στο ΜΕΤΡΟ την Κυριακή 10/12/1989. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1990.

«Ο Ρομπέν των Χαζών» - 1992
Άλλη μία ζωντανή ηχογράφηση, αυτή τη φορά στο ΡΟΔΩΝ τη Τσικνοπέμπτη 17/2/1992. Η πρώτη κυκλοφορία του δίσκου είναι το 1992 και έπειτα ξανακυκλοφορεί μαζί με το περιοδικό ΜΕΤΡΟ (Τεύχος 74) τον Ιανουάριο του 2002. Ο δίσκος αυτός αφιερώνεται στην ανώνυμη τραγουδίστρια των show - business που στενάζει κάτω από τη μπότα των mass - media.

«Vivere Pericolosamente» - 1993
11 τραγούδια τα οποία θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά το 1993. Σε αυτό το δίσκο υπάρχει η συμμετοχή της Ελένης Λεγάκη.

«Μουσικές Ταξιαρχίες και άλλες αηδίες» - 1995
Εδώ έχουμε να κάνουμε με 20 τραγούδια τα οποία προέρχονται από 5 προηγούμενους δίσκους του Τζίμη Πανούση υπό την MINOS. (Μουσικές Ταξιαρχίες, Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν, Hard Core, Κάγκελα Παντού, Χημεία και Τέρατα) Η πρώτη κυκλοφορία έχει δύο μορφές ένα διπλό LP ή ένα cd και χρονολογείται το 1995.

«Toy Story: Η ιστορία των παιχνιδιών» - 1995
Πρόκειται για ένα soundtrack όπου στα φωνητικά ενός κομματιού θα συμμετέχει ο Τζίμης Πανούσης μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

«Ρομπέν των Χαζών / 15 Greatest Kitch» - 1998
Είναι ένα cd το οποίο κυκλοφόρησε το 1998 μαζί με το περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ και περιέχει 14 κομμάτια και 1 πρόζα από δύο δίσκους τις MBI: Δουλειές του κεφαλιού / The Greatest Kitsch Live και Ο Ρομπέν των Χαζών. Την επιμέλεια αυτή της δουλειά την έχει ο Άκης Λαδικός.

«Με λένε Πόπη» - 2000
Η πρώτη κυκλοφορία σε αυτή τη δουλειά είναι το 2000 με τη μορφή του cd / DVD. Εδώ περιέχονται τα τραγούδια των οποίων η ηχογράφηση έγινε με τη βοήθεια κινητής μονάδας Octal στο ΚΕΝΤΡΙ στις 19 / 2 / 1999. Στο DVD περιέχονται η ζωντανή κινηματογράφηση της παράστασης, το βιντεοκλίπ του Νεοέλληνα καθώς και μία αναφορά σε όλους τους δίσκους και τα βιβλία του Τζίμη Πανούση.

«Χειρότερα best» - 2001
17 τραγούδια από 5 προηγούμενους δίσκους της MINOS (Μουσικές Ταξιαρχίες, Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν, Hard Core, Κάγκελα Παντού, Χημεία και Τέρατα). Εδώ όμως η επιμέλεια ανήκει στο Θοδωρή Σαράντη.

«Δείγμα Δωρεάν» - 2002
Άλλη μία δουλειά που προέρχεται από ζωντανή ηχογράφηση αυτή τη φορά της παράστασης "Της Πατρίδος μου η Σημαία" η οποία δόθηκε το Δεκέμβριο του 2000. Η πρώτη κυκλοφορία γίνεται με τη μορφή cd το Νοέμβριο του 2002 μαζί με το περιοδικό ΜΕΤΡΟ. Το cd θα περιέχει 4 τραγούδια και μία πρόζα.

Συμμετοχές

 • «18 Tribute στο Γ. Μαρκόπουλο» - Ο Τζίμης Πανούσης ερμηνεύει το τραγούδι Χρώματα και Αρώματα (Την Εικόνα Σου)
 • «Επί τέλους» των Βαβυλώνα όπου ερμηνεύει το κομμάτι Δεθελοντής.
 • «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής» του Μπάμπη Τσέρτου. Εδώ θα συμμετέχει με ένα τραγούδι που ονομάζεται Κανελόριζο.

Βιβλία

 • Η ζάλη των τάξεων
 • Μικρέ πικρέ μου αράπη
 • Το κυνήγι της γκόμενας
 • Υγιεινή Διατροφή

Ταινίες

 • Ο Δράκουλας των Εξαρχείων του Νίκου Ζερβού (1981) [Αλλαγή Φίλμς]
 • Προστάτης Οικογένειας του Νίκου Περάκη (1997)
 • Safe Sex του Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου (1999) [Παπανδρέου Α.Ε. / ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜΣ]

Πηγές

 • http://www.geocities.com/tzimispanousis/index.html
 • http://www.kissamos.com/panousis.html
 • http://www.edu.uoc.gr/~math2172/panousis