CITY 210, τ.17, 9 - 15 Μαρτίου 2006 (σ. 8)

Τζίμης Πανούσης

Τζίμης

Πανούσης

Υπαρξιακό Μιούζικαλ

 

Γράφει η Μελίνα Κατσαλούλη

 

Από την Πέμπτη 9 Μαρτίου και για λίγες παραστάσεις ο Τζίμης Πανούσης πραγματοποιεί το ετήσιο προσκύνημά του στις εναλλακτικές μουσικές πίστες, παρουσιάζοντας στο Luna Dark το υπαρξιακό μιούζικαλ «Vasileros Bromas».

Από τις δοξασμένες μέρες των Μουσικών Ταξιαρχιών στο Πλακιώτικο Skylab και στο Κέντρο Κουλτούρας και Κατανάλωσης στη Μεσογείων, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τις εποχές εκείνες, το ανατρεπτικό συγκρότημα του Τζίμη Πανούση δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί τις «ευγενείς» κάστες των μικροαστών, των προσκυνημένων αριστερών και των «καρεκλάδων», φέρνοντας τα πάνω κάτω στην ελληνική ροκ σκηνή του '80. Μια σκηνή που από τη μεταπολίτευση και μετά είχε στηθεί στον τοίχο, είχε χαρακτηριστεί επανειλημμένα «προϊόν της αστικής υποκουλτούρας» και είχε παραγκωνιστεί από το στρατευμένο τραγούδι, το αμπέχωνο, το ταγάρι και τα επικά πολιτικοεπαναστατίζοντα άσματα. Οι Μουσικές Ταξιαρχίες είχαν έρθει για να ανατρέψουν τα μουσικά στεγανά χτυπώντας τα αλύπητα με το βλάσφημο, ανελέητα καυστικό και -όπως περίτρανα αποδείχθηκε- προφητικό στίχο τους. Σύντομα μια ολόκληρη παραφιλολογία δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά τους με «φράξιες» φανατικών φίλων και εχθρών, ενώ οι κακομαγνητοφωνημένες κασσέτες από τις συναυλίες τους περνούσαν από χέρι σε χέρι με θρησκευτική ευλάβεια. Το συγκρότημα έγινε γνωστό και εκτός των εξαρχειώτικων τειχών και τα τραγούδια τους μετατράπηκαν στα απόλυτα αντιφλώρικα και αντιαστικά μανιφέστα των '80s.

Σήμερα που τα όρια μεταξύ ροκάδων, μπουζουκόβιων και μεϊνστριμάδων έχουν καταρρεύσει, και όλες οι φυλές του μουσικού και κοινωνικού Ισραήλ συμπορεύονται σε σκυλάδικα, κλαμπ και χασαποταβέρνες, ο Τζίμης Πανούσης εξακολουθεί να λούζει με τις καυστικές ατάκες του ένα σύστημα που συντηρεί και αποθεώνει πάσης φύσεως προσκυνημένους και μετριότητες. Ακόμα κι αν οι διαβόητες δίκες του Πανούση με το Γιώργο Νταλάρα και τους κατά καιρούς «μη μου άπτου» θιγόμενους από την ισοπεδωτική σάτιρά του, φαίνονται να ανήκουν στο παρελθόν, ο Τζιμάκος εξακολουθεί να χτυπάει εκεί που πονάει. Βγάζοντας για ακόμα μια φορά τη γλώσσα σε σοβαρούς, σοβαροφανίζοντες, και πάσης φύσεως σούργελα και κομίζοντας τα ίδια ανατρεπτικά μουσικά ήθη. Φέτος επιστρέφει παρουσιάζοντας στο κοινό ένα «υπαρξιακό μιούζικαλ», εισάγοντας έναν ακόμα νεολογισμό στα καλλιτεχνικά πράγματα. Αυτή τη φορά, ο «όρθιος κωμικός» όπως αυτοχαρακτηρίζεται, μεταφέροντας στα ελληνικά τον όρο stand up comedian, θέτει μια σειρά αμείλικτων ερωτημάτων όπως αν μπορεί το χιούμορ να αναχαιτίσει την πανδημία της νόσο των φτηνών, αν ζούμε στην πιο ξεφτιλισμένη χώρα του κόσμου, αν η βία Αγίων και το τηλεκατευθυνόμενο οπαδιλίκι είναι οι βασικοί σπόνσορες του Αρμαγεδόνα και άλλα πολλά που θα απαντηθούν επί της σκηνής του Luna Dark.

info Τζίμης Πανούσης «Vasileros Bromas», από την Πέμπτη 9/3 και για λίγες μόνο παραστάσεις, στο κέντρο θεαμάτων Luna Dark, Ιερά Οδός 30, τηλ. 210 3460377.