Συνέντευξη

Τζίμης Πανούσης: Ο Τσίπρας τα ξεπούλησε όλα, μας κατέστρεψε…

Γράφει: Μαρκέλλα Σαράιχα

Με καυστικό λόγο, ο Τζίμης Πανούσης έχει μάθει να λέει τα πάντα με το όνομά τους, χωρίς να φοβάται το παραμικρό. Προερχόμενος από αριστερή οικογένεια, ακόμη διαφωνεί με τον πατέρα του, καθώς θεωρεί ότι η ανανεωτική Aριστερά δεν έχει καμία σχέση με την Aριστερά.

Xαρακτηρίζει ως «δήθεν Αριστερά το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ«, αποκαλεί την τωρινή κυβέρνηση ‘’νταβατζήδες της εργατικής τάξης και ιαχωβάδες’’ και την κατηγορεί ότι φτιάχνει κομματικό κράτος.

Τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον πίστεψε ποτέ και εκτιμά ότι οι ξένοι δεν πρόκειται να τον αλλάξουν εύκολα, αφού τους κάνει πολύ καλά τη δουλειά τους. «Έχει ξεπουλήσει τα πάντα», λέει χαρακτηριστικά στην aixmi.gr

Είναι βαθιά απαισιόδοξος άνθρωπος με εκλάμψεις αισιοδοξίας, μίλησε για τη σχέση που έχει με τον 27χρονο γιο του και την 7χρονη κόρη του, καθώς και για την απώλεια του αδελφού του, για τη σχέση του με τις καταχρήσεις, για την κατάθλιψη, για τους φόβους του.

Για τον Τσίπρα και τον Λιάγκα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μην εμπιστεύεστε άνδρες με γυναικεία περιφέρεια. Αυτοί είναι επικίνδυνοι για τον τόπο» ! Φυσικά από τον σχολιασμό των πολιτικών προσώπων δεν έλειψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μ.Σ Επαγγελματικά σας πετυχαίνουμε στην περιοδεία σας με την πετυχημένη παράσταση «Μοuniall». Λίγα λόγια για αυτήν.

Τ.Π «Τώρα έχουμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, γυρίσαμε από Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, παίξαμε Σέρρες, Δράμα και παίζουμε με το ροκ κουαρτέτο «Πεταμένα Λεφτά», την παράσταση Mouniall. Είναι μία παράσταση ύμνος στην Αριστερά. Στην Αριστερά που κυβερνάει τη χώρα μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Και προσπαθούμε αυτή τη θλίψη τη γενικευμένη να τη διασκεδάσουμε. Γιατί, ξέρετε, η θλίψη είναι η μυστική πηγή του χιούμορτα ψυχοφάρμακα δεν αρκούν, χρειάζονται και κάποιες παραστάσεις».

Μ.Σ Εσείς ως άνθρωπος είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Τ.Π «Θα έλεγα ότι είμαι βαθιά απαισιόδοξος με εκλάμψεις αισιοδοξίας, πολύ έντονες. Κυκλοθυμικός βασικά. Όλοι οι κωμικοί έχουμε αυτό το πρόβλημα. Δηλαδή, απελευθερωνόμαστε πάνω στην σκηνή και βγάζουμε ένα χαρούμενο προσωπείο όταν στα παρασκήνια ή εκτός παράστασης είμαστε περίεργοι».

Δεν θα δούμε σωτηρία αν δεν απαλλαγούμε από τα κομματόσκυλα

Μ.Σ Ο κόσμος, όπως ξέρετε, είναι μουδιασμένος όλα αυτά τα χρόνια λόγω της κρίσης. Ωστόσο, τα δυο τελευταία χρόνια είναι σε σοκ, γιατί περίμενε ενδεχομένως άλλα πράγματα να γίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα έγιναν.

Τ.Π «Αυτό το μούδιασμα υπάρχει και πρέπει να πω ότι είναι λιγότερο στην επαρχία, υπάρχει όμως και κει. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία καταστροφή μεγάλη, δεν υπάρχουν μαγαζιά, υπάρχει μία επέλαση κινέζων, μιλιούνια που έχουν πάρει όλα τα καταστήματα, δεν υπάρχει περίπτερο ανοιχτό, δεν υπάρχει μαγαζί ανοιχτό, είναι δύσκολα τα πράγματα πάνω. Αλλά, αυτό ήταν και πριν την κρίση, θυμάμαι με τη μεταφορά των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία. Το θέμα είναι η κεντρική διοίκηση, έχουμε πέσει σε αυτά τα κομματόσκυλα, που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, που αν δεν απαλλαγούμε από αυτούς δεν υπάρχει καμία σωτηρία. Τους παίρνουν τα κόμματα και τους γαλουχούν από το δημοτικό ακόμη, όλα τα κόμματα και κυρίως τα δήθεν αριστερά, μιλάω και για το ΚΚΕ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά κάνουν τη μεγάλη ζημιά, δεν υπάρχει συνδικαλισμός, είναι κατεστραμμένο το εργατικό κίνημα. Εγώ θυμάμαι παλιά που δούλευα στην Εθνική Τράπεζα, είχαμε έναν συνδικαλισμό πολύ δυνατό, τώρα είναι κατεστραμμένα όλα, ακόμη και στον χώρο τον αναρχικό, τον λεγόμενο, τώρα δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχει μόνο πρέζα και γηπεδικές θύρες που έχουν παρεισφρήσει παντού κι έχουν καταστρέψει τα πάντα. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά νομίζω ότι θα λυθεί με βία. Ελπίζω στα παιδιά μας, να δούμε τι θα κάνουν»

Δεν πίστεψα ποτέ τον Τσίπρα -Ο Σύριζα δεν έχει σχέση με την Αριστερά

Μ.Σ Εσείς ήσασταν από αυτούς που πίστεψαν στον Αλέξη Τσίπρα;

Τ.Π «Όχι, με τίποτα, γιατί τους ξέρω. Δεν κάνει αυτός τώρα.. Δεν είναι… Είμαι από αριστερή οικογένει κι έχω ζήσει τον σταλινισμό στο πετσί μου -και από τους ίδιους του γονείς μου. Το πρόβλημα αρχικά ήταν το λεγόμενο ΚΚΕ εσωτερικού, η διάσπαση του ΚΚΕ. Αυτό που μετά έγινε ΚΚΕ εσωτερικού και τώρα λέγεται Σύριζα. Αυτοί είναι το μεγάλο πρόβλημα, το βαθύ κράτος, και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αυτοί ήταν στα πόστα τα νευραλγικά, και συνεχίζουν να παραμένουν. Για μένα το μεγάλο πρόβλημα, η γάγγραινα, είναι η λεγόμενη ανανεωτική Αριστερά. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε σύριζα στην Αριστερά και δεν την ακούμπησε. Δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά αυτό το πράγμα. Αυτοί διορίζουν κανονικά, ούτε καν την απλή αναλογική, αυτό είναι το τραγικό. Ούτε καν την απλή αναλογική που θα έλυνε κάπως τα προβλήματα, να γίνει διαχωρισμός του κράτους από τη δικαιοσύνη, να υπάρξει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν έχουμε ελπίδα. Το βλέπουν και τα παιδιά. Ο γιος μου είναι 27 χρονών, με πτυχία, και είναι άνεργος, όπως οι περισσότεροι. Δεν μπορείς να ζήσεις με 400-500 ευρώ το μήνα και να πληρώνεις το νοίκι σου. Η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, μπορεί να μην κάναμε ό,τι έπρεπε κάναμε ό,τι μπορούσαμε, τώρα πρέπει να αναλάβουν και τα παιδιά».

Ο Αλέξης Τσίπρας τα ξεπουλάει όλα

Μ.Σ Σίγουρα φταίει σε μεγάλο μέρος η γενιά του Πολυτεχνείου. Όμως, η νέα γενιά, σε αυτό το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, τι θα μπορούσε να κάνει; Καποιοι νέοι ψήφισαν τον Τσίπρα που υποσχόταν κάτι το διαφορετικό. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η διακυβέρνησή του είναι παρόμοια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τ.Π «Πριν, υπήρχε αντιπολίτευση εντός εισαγωγικών. Τώρα, αυτός τα ξεπουλάει όλα, κάνει το ασφαλιστικό, μας έχει καταστρέψει, εμείς όλα αυτά που παίρνουμε όσοι έχουμε μπλοκάκια τα δίνουμε όλα στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουν κάνει μεγάλες καταστροφές και συνεχίζουν να κάνουν. Από την άλλη δεν υπάρχει ελπίδα μέσα από αυτό το πράγμα. Οι άλλες χώρες, κατάφεραν και ορθοπόδησαν μόνο όταν διώξανε τα κομματόσκυλα. Αυτούς που έχουν σχέση με κόμματα. Κοιτάνε όλοι αυτοί να καταστρέψουν ό,τι πάει να γίνει από τη μεριά των εργαζομένων. Υπάρχει σαπίλα μεγάλη»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Εγώ τον λέω «Γέρο της Εργολαβίας»

Μ.Σ Τι πιστεύετε ότι έφταιξε στην Ελλάδα και βρεθήκαμε εδώ που φτάσαμε; Μήπως επειδή ο Έλληνας ψήφιζε με βάση το δικό του συμφέρον για να βολευτούν τα παιδιά του και τα ανήψια του στο δημόσιο;
Τ.Π «Διαφωνώ κάθετα. Δεν φταίει ο κόσμος. Στις εκλογές έχουν ψηφίσει τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ένα 20% σε απόλυτους αριθμούς ψήφων. Είναι τα εκλογικά συστήματα τα οποία αλλάζουν τη βούληση του λαού. Ο λαός δεν ευθύνεται, ο λαός προσπαθεί και δεν υπάρχει κι εναλλακτική λύση. Δηλαδή ποιος; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι χειρότερος, όλοι είναι χάλια. Πστεύω αυτό που λένε, πως αν οι εκλογές άλλαζαν στο παραμικρό τα πράγματα, θα ήταν παράνομες. Είναι εργαλείο του συστήματος. Αν θυμόσαστε, το 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής , ο «Εθνάρχης», ο Γέρος της Εργολαβίας όπως τον λέω εγώ, έκανε εκλογικό νόμο που έβγαινε πρώτο το δεύτερο κόμμα. Γενικά, τα τελευταία 2000 χρόνια, από τότε που έπεσε η Ελλάδα και η Αθήνα στους Ρωμαίους, πάντα ήμασταν υπό κατοχήν, δεν έχουμε μία μέρα ελευθερίας. Έχουμε εθιστεί στη δουλεία. Τουλάχιστον μετά το 1821 έλεγες αγγλικό κόμμα, γερμανικό, ρώσικο. Τώρα δεν το λένε καν. Τα ξεπουλάνε όλα γιατί είναι υπάλληλοι που παίρνουν μίζες και δουλεύει το σύστημα έτσι. Μια δουλειά, αν δεν έχει μίζες, δε γίνεται».

Μ.Σ Είπατε ότι αν έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξουσία, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Γιατί;

Τ.Π «Όπως έχω αποκαλύψει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γιος του Τέρυ Χρυσού και της Ντόρας Μπακογιάννη. Θα τα κάνει, λοιπόν, όπως το τραγούδι του Χρυσού, το τάκα τάκα τάκα τα. Δεν κάνει αυτός. Εδώ έπαιρνε δώρα από τη Siemens, ήταν μαζί με τον Χριστοφοράκο, δεν κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Όλοι αυτοί των κομμάτων είναι υπάλληλοι των πολυεθνικών. Δεν θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο με τίποτα».

Μ.Σ Παρόλα αυτά δεν σας κάνει εντύπωση πώς ο κόσμος δεν έχει ξεσηκωθεί ακόμη; Γιατί, πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Τ.Π «Αν μας είχαν κόψει 100 ευρώ μπορεί να ξεσηκωνόμασταν. Τώρα μας κόβουν όλο το μισθό και παροπλιζόμαστε. Κοιτάς σπασμωδικά να εξασφαλίσεις τα άμεσα, τα προς το ζην, για τα παιδιά σου, να τα πας σε ένα σχολείο, σε ένα φροντιστήριο. Έχουν κάνει μία επίθεση πολύ στοχευμένη από την πλευρά τους. Ο καπιταλισμός πεθαίνει και θα πάρει πολύ κόσμο μαζί του. Βλέπετε τι γίνεται και στη γειτονιά μας. Δεν το έχουν σε τίποτα να αρχίσουν να βομβαρδίζουν κιόλας , δεν είναι πολύ μακριά. Ξέρετε, μία ώρα είναι από δω το Χαλέπι. Νομίζω ότι πρέπει να αντισταθούμε όπως αντιστέκονται οι Άραβες».

Ποιοι αριστεροί; Νταβατζήδες της εργατικής τάξης είναι

Μ.Σ Μου είπατε προηγουμένως ότι ο γιος σας είναι 27 ετών. Όταν συζητάτε πάνω στην πολιτική νιώθει απογοητευμένος;

Τ.Π «Η γενιά του δεν έχει καμία εμπιστοσύνη. Έχουν σταματήσει να ασχολούνται, ούτε τηλεόραση βλέπουν, δεν ασχολούνται με αυτό το σύστημα. Έχουν καταλάβει ότι είναι σάπιο, από την άλλη όμως χρειάζεται ένας φορέας για να γίνει κάτι. Τώρα έχουν διαβρώσει τα πάντα. Κάνουν μία διαδήλωση, οι μισοί πηγαίνουν στην Ομόνοια οι άλλοι μισοί αλλού. Δεν μπορεί να γίνει κάτι. Χρειάζεται μία οργάνωση -και πάλι σας λέω, μπαίνουν τα κομματόσκυλα μέσα και καταστρέφουν. Για παράδειγμα, στο Μega που δουλεύει η γυναίκα μου, προσπαθούν να κάνουν κάτι, και πάνε οι ΚΝίτες και τα διαλύουν όλα, δεν αφήνουν τίποτα.
Η Αριστερά πρέπει να κάνει αυτοκριτική. Δεν μπορεί να μη σκεφτεί ποιες είναι οι δικές της ευθύνες για το γεγονός ότι δεν υπάρχει 8ωρο, δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις… Δε γίνεται να τα ρίχνει όλα στο σύστημα. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ιεχωβάδες, όπως τους λέω εγώ, καταστρέφουν οτιδήποτε πάει να γίνει. Νταβατζήδες της εργατικής τάξης είναι».

Μ.Σ Μου είπατε ότι προέρχεστε από αριστερή οικογένεια. Να φανταστώ ότι είστε απογοητευμένος από τα κόμματα που υπάρχουν, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τ.Π «Ναι ναι βέβαια. Εγώ με τον πατέρα μου είμαστε συνέχεια σε σύγκρουση, γιατί ο μπαμπάς ήταν με Μακρονήσια κτλ, κουμμουνιστής με μια θρησκευτική ευλάβεια, ας πούμε. Σαν να είναι ο άγιος Στάλιν. Είναι ξεπουλημένοι, δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Έκλεισε και ο σταθμός που είχε το ΚΚΕ, ο 902, ο Ριζοσπάστης φυτοζωεί, το Κόκκινο δεν πληρώνει τους εργαζόμενους. Αν δεν μπορείς να φτιάξεις έναν διαφορετικό σταθμό πώς θα φτιάξεις μία χώρα; Είναι άχρηστοι και επικίνδυνοι για τον τόπο. Νομίζω ότι από κει ξεκινάει το πρόβλημα. Για τους άλλους ξέρεις, ξέρεις τι πρεσβεύουν. Άλλη μία λούμπα, μία καραμέλα που λένε ότι δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά. Αυτά είναι παραμύθια. Ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται και για τον συνάνθρωπό του, εγώ τον χαρακτηρίζω αριστερό. Ο άνθρωπος που κοιτάει να πατήσει επί πτωμάτων, να πνίξει ανθρώπους για να κάνει αυτός λεφτά, είναι δεξιός»

Δεν ψηφίζω τίποτα -Μόνο με σαμποτάζ μπορούνε να αλλάξουμε κάτι

Μ.Σ Ψηφίζετε τα τελευταία χρόνια;

Τ.Π «Όχι. Ποτέ δεν ψηφίζω εγώ. Πηγαίνω και κάθομαι μέσα στο παραβάν, γιατί υπάρχει και μία ασάφεια του νόμου, όπου δεν σου λέει πόση ώρα πρέπει να κάτσεις μέσα, κι όταν βγω θα σκίσω μία φωτογραφία δικιά μου. Δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Μόνο με σαμποτάζ. Ο κόσμος, όχι όμως στην Ελλάδα, το έχει καταλάβει. Οι δημοσκοπήσεις παγκοσμίως -κι αυτό είναι μία μεγάλη νίκη του λαϊκού κινήματος- πέφτουν όλες έξω. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται κανέναν και τους λέει ψέματα. Ακόμη και στα exit polls τους λέει ψέματα και ποτέ δεν μπορούν να βγάλουν ένα αποτέλεσμα. Εγώ πολεμάω τα ραδιόφωνα για τις παραστάσεις μου χρόνια, γιατί έχω δουλέψει και σε αυτόν τον τομέα και ξέρω πώς γίνονται όλες οι δημοσκοπήσεις. Σοβαρό μέλημα του καθένα από μας είναι να απαντάει ψέματα, για να καταστρέφει τις δημοσκοπήσεις. Είναι πολύ σημαντικό».

Η Χρυσή Αυγή κάνει την κοινωνική πολιτική που έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ

Μ.Σ Πιο ανησυχητικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι από τα κόμματα που παραμένουν σταθερά είναι η Χρυσή Αυγή. Έχουμε τόσους φασίστες γύρω μας;

Τ.Π «Όχι, καμία σχέση. Είναι ψήφος αγανάκτησης. Προσέξτε, η Χρυσή Αυγή έχει αντιγράψει το πρόγραμμα της ΧΑΜΑΣ, της αριστερής ΧΑΜΑΣ και κάνει μία κοινωνική πολιτική που κανονικά έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ. Και για αυτό έχει κάποια λαικά ερείσματα, γιατί έχει μπει στον κοινωνικό ιστό μέσα, στους φτωχούς ανθρώπους, εκεί που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα κι επεμβαίνει κοινωνικά. Αλλά δε νομίζω, φούσκα είναι. Δε νομίζω ότι θα κάνει ζημιά. Είναι γραφικοί, δεν είναι φασίστες φασίστες. Δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν κάτι».

Μ.Σ Εσείς, λόγω αυτής της κατάσταση,ς έχετε δημιουργήσει χρέη;

Τ.Π «Βέβαια, όλοι έχουμε. Στο ΤΕΒΕ, στον ΟΑΕΕ, δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά τα λεφτά. Είναι περισσότερα από αυτά που παίρνουμε. Οι μουσικοί μου έχουν καταργήσει τα μπλοκάκια. Εγώ το κρατάω, γιατί κάποιος πρέπει να κόβει τιμολόγιο, δε γίνεται αλλιώς, με αποτέλεσμα ό,τι παίρνουμε να το δίνουμε στα Ταμεία. Έγινε μία ρύθμιση, χασομέρησα μία δόση, την κόψανε, είναι τραγική η κατάσταση, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Και συνεχίζουν να διορίζουν τα ξαδέλφια τους, να φτιάχνουν κομματικό κράτος. Για να καταλάβετε, στο Εθνικό που έχω κάνει ένα 6μηνο συμβόλαιο για να παίξω στον Αριστοφάνη, το Εθνικό έχει προυπολογισμό τον μισό από αυτόν που είχε, και το 95% των χρημάτων της κρατικής χρηματοδότησης πάει στην μισθοδοσία -όχι των ηθοποιών, αλλά των υπαλλήλων. Δεν είναι κράτος αυτό, είναι τραγικό».

Μ.Σ Κατάθλιψη έχετε περάσει κάποια στιγμή στη ζωή σας;

Τ.Π «Όχι γιατί εγώ αυτοψυχαναλύομαι πάνω στη δουλειά. Ουσιαστικά την κάνω γιατί με ξελαφρώνει κι εμένα. Βγαίνω και λέω στον κόσμο ό,τι έχω στο κεφάλι μου -έτσι, δεν έχει χρειαστεί»

Δεν πίνω, ούτε παίρνω ναρκωτικά. Τα θεωρώ κάτι σαν τα σαεξουαλικά βοηθήματα

Μ.Σ Καταχρήσεις έχετε κάνει;

Τ.Π «Δυστυχώς όχι. Δυστυχώς, γιατί μου αρέσουν τα πάθη, δεν μου αρέσει όμως να ξεφεύγεις ψεύτικα. Δεν απολαμβάνω τη ζωή μου, ούτε με ναρκωτικά, ούτε με αλκοόλ που το σιχαίνομαι, αλλά όλα αυτά τα βοηθήματα είναι σαν τα βοηθήματα τα σεξουαλικά.Αν είσαι μαστουρωμένος, πιωμένος κτλ. δεν απολαμβάνεις πάλι τίποτα, ούτε δουλειά, ούτε σεξ, καμία χαρά. Δεν ειμαι τέτοιος άνθρωπος. Και δεν μπορώ και δυστυχώς ο κύκλος μου έχει αρκετούς που αναγκαστικά οι άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτή τη διέξοδο σε εισαγωγικά και δεν μπορούμε να τα βρούμε, ακόμη και καλλιτεχνικά. Μαστουρωμένος νομίζεις ότι παίζεις καλά αλλά παίζεις χάλια. Τους λέω έλα να το γράψουμε και μετά είναι χάλια»!

Φοβάμαι τις αρρώστιες-έχασα τον αδελφό μου πρόσφατα και κλονίστηκα

Μ.Σ Φοβάστε κάτι πολύ στη ζωή;

Τ.Π Τις αρρώστιες, γιατί έχασα και τον αδελφό μου πρόσφατα που ήταν μικρότερος από μένα και αυτό με κλόνισε πολύ. Κι επειδή έχω μία κορούλα μικρή τώρα, 7 χρονών, εκεί εναποθέτω την ελπίδα μου. Οι μεγαλύτεροι έχουν επαναπαυτεί 25-30 χρονών, με 400-500 ευρώ, το χαρτζιλίκι από τον μπαμπά και καμία φούντα να πίνουμε (γελάει). Τα καινούρια παιδάκια τα βλέπω πιο αγριεμένα. Με μία μικρή αφορμή θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά θα αλλάξουν με βία, με αίμα. Όπως έχει γίνει πάντα».

Μου είπε, το 2015, η 4χρονη κόρη μου για τον Τσίπρα: «Ελπίζω να μην βγει μπαμπά»

Μ.Σ Όταν ήρθε η κόρη σας στη ζωή, σας άλλαξε;

Τ.Π «Με την κόρη μου άλλαξε η ζωή μου, ξεκινάω από την αρχή πάλι. Καταρχήν με τα παιδιά ξαναγεννιέσαι. Γίνεσαι πιο νέος. Δε φοβάσαι το θάνατο. Είναι μεγάλη ανάσα, μεγάλη χαρά. Είναι το καθημερινό σχολείο, δεν μαθαίνω εγώ στο παιδί μου, μου μαθαίνει εκείνη. Προεκλογικά έβγαιναν οι πολιτικοί αρχηγοί και ρώτησα την κόρη μου, που τότε ήταν 4. «Πώς τον βλέπεις τον Τσίπρα, θα βγει;», τον κοίταζε και δεν μου έλεγε. Της λέω «ρε παιδί μου πώς το βλέπεις θα βγει;» και μου λέει: «μπαμπά ελπίζω όχι». Μαθαίνω παρά πολλά πράγματα από την κόρη μου. Τα μικρά παιδιά έχουν συναισθηματική νοημοσύνη πολύ ανεβασμένη. Αφού τρομάζω. Πώς έχουν το αίσθημα του δικαίου, πώς έχουν το νόημα της οικογένειας, της αγάπης, να βοηθήσουν, να βοηθήσει τα παιδάκια που βλέπει και μου λέει: «μπαμπά γιατί βομβαρδίζουν εκεί».

Μ.Σ Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε επαγγελματικά κι ακόμη δεν έχετε κάνει;

Τ.Π «Είναι περίεργη η περίπτωσή μου, ακόμη δεν έχω προσανατολιστεί επαγγελματικά, διαρκώς ψάχνομαι. Κάνω 40 χρόνια αυτή τη δουλειά, αλλά σκέφτομαι να ανοίξω ένα βενζινάδικο. Ψάχνομαι. Αυτή η δουλειά που κάνουμε στα μέσα μαζικής εξημέρωσης, όπως τα λέω εγώ, είναι στη χειρότερη κατάσταση. Είμαστε παρά πολύ χάλια, κι από αμοιβές κι από δουλειές γενικά και θα αναγκαστούμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα».

Μ.Σ Πάντως, στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, πολλοί λένε ότι οι εταίροι θέλουν να μας πάρουν ακόμη και τα σπίτια.

Τ.Π «Εξαιρετικό το βρίσκω -αν και έχω μανία με το real estate- και ό,τι χρήματα έχω βγάλει τα έχω κάνει σπίτια, τα έχω κάνει ντουβάρια, με αποτέλεσμα τώρα να έχω γονατίσει από τον ΕΝΦΙΑ. Παρόλα αυτά το βλέπω θετικό, γιατί ως αναρχοαυτόφωτος είχα όνειρο να καταργηθεί η ιδιοκτησία. Με Αριστερά προχωράει παρά πολύ καλά αυτό. Μade in Greece πάμε καλά. Θα είμαστε στις ουρές, όπως τότε με τους σεισμούς, θα κάνουμε και γνωριμίες. Εγώ τότε έκανα τρομερές γνωριμίες. Και τώρα η φτώχεια θα μας φέρει πιο κοντά».

Μην εμπιστεύεται ο κόσμος άνδρες με γυναικεία περιφέρεια, όπως ο Τσίπρας και ο Λιάγκας

Μ.Σ Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε αριστερή κυβέρνηση, η οποία κυβερνά πιο δεξιά από τους δεξιούς.

Τ.Π «Ναι, αυτό είναι τρομακτικό. Είμαστε πρωτοπόροι. Να το δοκιμάσουν και σε άλλες χώρες αυτό, αφού τους βγήκε αυτή η συνταγή.Δε θα τον αλλάξουν εύκολα τον Τσίπρα, τους κάνει παρά πολύ καλά τη δουλειά. Δε θα μπορούσε άλλος να κάνει τόσα πράγματα, να ξεπουλήσει τα πάντα, τη ΔΕΗ, τα αεροδρόμια, τα πάντα όλα, τα έχει πουλήσει όλα, δεν έχει αφήσει τίποτα. Είναι αδίστακτος -και θα σας πω, επειδή εγώ μελετάω και πιο μεταφυσικά τα πράγματα, να μην εμπιστεύεται ο κόσμος άνδρες που έχουν γυναικεία περιφέρεια, όπως ο Τσίπρας, έχει ψωμάκια, έχει κωλαράκι, έχει περιφέρεια γυναικεία. Ο Τσίπρας, ο Λιάγκας. Θα δείτε πολλούς άνδρες που έχουν γυναικεία περιφέρεια. Αυτοί είναι επικίνδυνοι για τον τόπο».

Μ.Σ Τα επόμενα σχέδιά σας;

Τ.Π «Τώρα κάνω πρόβες με το Εθνικό Θέατρο γιατί θα παίξουμε στην Επίδαυρο, 21 Ιουλίου, την Ειρήνη του Αριστοφάνη, που παίζω τον Τρυγαίο. Θα παίξουμε στο Ηρώδειο, στο αρχαίο θέατρο Πάτρας, στους Φιλίππους θα γίνει μία περιοδεία» .