Ελευθεροτυπία, Σάββατο 27 Δεκέμβρη 2008

media

Δόξα τω Θεώ που είμαι άθεος

Ο Τζίμης Πανούσης είναι ο πιο hot παραγωγός στα FM
Ο Τζίμης Πανούσης είναι ο πιο hot παραγωγός στα FM

Αποτελεί το ραδιοφωνικό πρόσωπο της χρονιάς. Οχι μόνο γιατί επέστρεψε ύστερα από χρόνια στα μικρόφωνα, ούτε επειδή (φαίνεται να) βρίσκεται σε τρελή φόρμα. Αλλά, κυρίως, διότι ο Τζίμης Πανούσης κατάφερε να αποτελεί το ραδιοφωνικό talk of the town το τελευταίο διάστημα. Το αποδεικνύουν και οι ακροαματικότητες του «City 99,5», ο οποίος τον φιλοξενεί στη συχνότητά του.

Το μισάωρο που βρίσκεται on air (καθημερινά 12-12.30 το μεσημέρι) αυτές εκτοξεύονται. Και μετά ξαναγυρίζουν σε πιο χαμηλά επίπεδα. «Γιατί στον "City";», τον ρωτάω. «Γιατί είναι ο σταθμός της πόλης και τελευταία ο σταθμός των αναρχικών, μια κι έχουμε τζάμπα βενζίνη», λέει γελώντας πονηρά. «Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, η λύση είναι μία, βενζίνη και μπουκάλι». Είναι και ο σταθμός της Γιάννας Αγγελοπούλου βέβαια, τον προβοκάρω. «Και τη ΔΕΗ πληρώνουμε, αυτό σημαίνει ότι είμαστε με το κράτος;» αντιτείνει.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζίμης Πανούσης κάνει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή. Συνήθως τον ακούγαμε τα Σαββατοκύριακα. «Μ' ενθουσιάζει, αλλά και με κουράζει. Εχω να δουλέψω σε καθημερινή βάση από το 1978, που βρισκόμουν στην Εθνική Τράπεζα κι έπαθα αλλεργία. Ομως κάθε εμπόριο και καλό». Χρειάζεται ένα εξάωρο για την προετοιμασία της εκπομπής του. Τρεις ώρες για να γράψει τα κείμενα κι άλλες τρεις για την «αληθινή» συνέντευξη. Τη συνέντευξη εκείνη, δηλαδή, κατά την οποία ο Τζίμης δανείζεται αποσπάσματα από άλλες συνεντεύξεις κι εκείνος προσθέτει ενδιαμέσως τις ερωτήσεις. «Μόνο έτσι ρωτάω όσα θέλουν να ρωτήσουν όλοι. Παράδειγμα, πότε θα σηκωθεί να φύγει επιτέλους ο Κωστάκης; Ο Καραμάν Αλής με το όνομα». Στην αρχή της εβδομάδας «πήρε συνέντευξη» και από τον Κούγια. «Κάποιο μέντιουμ συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει πως ένας Αλέξης θα άλλαζε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ο Αλαβάνος νόμιζε πως ήταν ο Τσίπρας, αλλά τελικά ήταν ο δολοφονημένος μαθητής».

Ο Τζίμης Πανούσης νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει την τηλεόραση. «Ολοι ασχολούνται μαζί της και μας αφήνουν ελεύθερους. Το ραδιόφωνο αποτελεί το μοναδικό ελεύθερο μέσο και δεν διαθέτει δουλείες. Και, όπως λέει και η Αντζελα, δόξα τω Θεώ που είμαι άθεος».

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του ραδιοφώνου;

«Δεν σε βλέπουν οι ακροατές και φτιάχνουν τις εικόνες μόνοι τους».

Και το μειονέκτημα;

«Πληρώνει λιγότερα».

Δ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
2 - 27/12/2008