Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα 30/10/2006

Ο Τζιμάκος ξαναχτύπησε


Τζίμης ΠανούσηςΤην οργή χριστιανικών οργανώσεων, αλλά και αντιδράσεις από την πλευρά της επίσημης Eκκλησίας προκάλεσε η διαφημιστική αφίσα για το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Tζίμης Πανούσης σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης της Θεσσαλονίκης.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΩΥΣΗ

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το κέντρο όπου εμφανίζεται ο Τζίμης Πανούσης. Μέλη χριστιανικών οργανώσεων θέλησαν - όπως είπαν - να εκφράσουν τον «αποτροπιασμό» τους για τις θρησκευτικές αναφορές του καλλιτέχνη στο πρόγραμμά του, καθώς και για τη διαφημιστική αφίσα που έχει αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, μέσω της οποίας - όπως υποστηρίζουν - «προσβάλλεται το σύμβολο της ελληνικής πίστης». Στη διαφημιστική αφίσα ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται ντυμένος με ράσα, στο λαιμό του κρέμεται μενταγιόν, όπου απεικονίζεται η Παναγία με τη μορφή πτηνού, ενώ γύρω από το κεφάλι του υπάρχει φωτοστέφανο.

Tα μέλη των χριστιανικών οργανώσεων παρέμειναν επί ώρες έξω από το νυχτερινό κέντρο που στεγάζει το νέο πρόγραμμα του Tζίμη Πανούση, φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας τον τρόπο που επέλεξε να διαφημίσει τη νέα δουλειά του ο ιδιόρρυθμος διασκεδαστής.

O ίδιος, πάντως, έδειξε μάλλον... να απολαμβάνει τη διαφήμιση που του έκαναν οι ίδιοι οι εναντίον του διαμαρτυρόμενοι.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, λέγοντας: «Οταν είναι κάτι που ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια αυτό είναι καταδικαστέο». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος τόνισε: «Δεν μπορούμε ό,τι είναι ιερό να το θίξουμε κατά τρόπο που θέλουμε να το προσβάλλουμε και να το καταργήσουμε». Επίσης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε: «Σε μια δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι όμως το σημείο εκείνο που δεν θα προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου και ιδιαίτερα να ξεπερνάς τα όρια της προσβολής των ιερών και οσίων της φυλής μας».

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Tζίμης Πανούσης γίνεται στόχος έντονων επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα εθνικά και τα θρησκευτικά σύμβολα στις παραστάσεις του και ακόμη περισσότερο στις διαφημιστικές αφίσες του. Στο παρελθόν είχε κάνει το ίδιο με την ελληνική σημαία κατά τρόπο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς θεωρήθηκε προσβλητικός για το εθνικό σύμβολο και για όσα αυτό εκπροσωπεί.