Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 30/10/2006

Θρησκευόμενοι κατά Πανούση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αντιδράσεις πιστών προκάλεσαν οι αφίσες του Τζίμη Πανούση, που εμφανίζεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Αιτία τόσο οι αφίσες του, όπου απεικονίζεται ως ιερωμένος με φωτοστέφανο και φέρει στο στήθος εικόνα όπου το κεφάλι της Παναγίας έχει αντικατασταθεί από κεφάλι κότας και ο Χριστός από ένα αβγό, όσο και σχόλιά του κατά της Ορθοδοξίας, στη διάρκεια του προγράμματός του.

Μέλη του Ορθόδοξου Συλλόγου «Αγιος Βασίλειος» συγκεντρώθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έξω από το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο Τζ. Πανούσης για να διαμαρτυρηθούν. Κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πλακάτ με το σταυρό, ζήτησαν να διακοπούν οι παραστάσεις, έψαλαν το «Τη υπερμάχω» και φώναξαν συνθήματα όπως «Ορθοδοξία ή θάνατος», «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία» και «Πανούση φύγε απ' τη Θεσσαλονίκη». Όπως είπαν, ο Τζ. Πανούσης, τόσο στις αφίσες όσο και στο πρόγραμμά του, βρίζει τα θεία και την Παναγία, κάτι που προκάλεσε την αγανάκτησή τους.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με τις διαμαρτυρίες, αλλά καταδίκασε την εξύβριση και την ειρωνεία ιερών και οσίων. «Υπάρχουν όρια στη σάτιρα», δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και πρόθεσε ότι δεν μπορεί να θίγεται ό,τι ιερό. «Έχουμε δημοκρατία, αλλά όλα σταματούν εκεί που θίγεται η προσωπικότητα του άλλου και τα χρηστά ήθη», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Πάντως, όσοι παρακολούθησαν την παράσταση του Τζ. Πανούση δήλωσαν ότι οι αιχμές είναι μικρές και στο πλαίσιο του χιούμορ, της κριτικής και του ύφους του καλλιτέχνη.