«Προσβάλλει τα ιερά και όσια»

Διαμαρτυρία της Εκκλησίας για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Τζίμη Πανούση

Ο Τζίμης Πανούσης
Eurokinissi

Ο Τζίμης Πανούσης παρουσιάζει το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία μελών χριστιανικών οργανώσεων αλλά και της επίσημης Εκκλησίας προκάλεσε διαφημιστική αφίσα για το πρόγραμμα του Τζίμη Πανούση, το οποίο ο καλλιτέχνης παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη. «Όταν είναι κάτι που ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια είναι καταδικαστέο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα ο Τζίμης Πανούσης.

Μέλη χριστιανικών οργανώσεων θέλησαν -όπως είπαν- να εκφράσουν τον «αποτροπιασμό» τους για τις θρησκευτικές αναφορές του καλλιτέχνη στο πρόγραμμά του, καθώς και για τη διαφημιστική αφίσα, που έχει αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, μέσω της οποίας -όπως υποστηρίζουν- «προσβάλλεται το σύμβολο της ελληνικής πίστης».

Στη διαφημιστική αφίσα, ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται ντυμένος με ράσα, στο λαιμό του κρέμεται μενταγιόν, όπου απεικονίζεται η Παναγία με τη μορφή πτηνού, ενώ γύρω από το κεφάλι του υπάρχει φωτοστέφανο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, την Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, λέγοντας: «Όταν είναι κάτι που ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια αυτό είναι καταδικαστέο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, τόνισε: «Δεν μπορούμε ό,τι είναι ιερό να το θίξουμε κατά τρόπο που θέλουμε να το προσβάλλουμε και να το καταργήσουμε».

Επίσης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε: «Σε μία δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι όμως το σημείο εκείνο που δε θα προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου και ιδιαίτερα να ξεπερνάς τα όρια της προσβολής των ιερών και όσιων της φυλής μας».

29/10/2007, 15:20

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ