ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο

Ώρες αγωνίας κατά τη μεταφορά του από την Αντίπαρο σε αθηναϊκό νοσοκομείο

Των Χ. Αναστασάκη, Δ. Βαλλιάνου

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε από την Αντίπαρο, οπού παραθέριζε, σε αθηναϊκό νοσοκομείο ο Τζίμης Πανούσης. Η αιτία ήταν ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο καλλιτέχνης χθες το πρωί. Ο μηχανισμός του νοσοκομείου τέθηκε αμέσως σε εγρήγορση, ενώ όλη η διαδρομή από το νησί μέχρι την ώρα που μπήκε στο δωμάτιο νοσηλείας ήταν ένα θρίλερ για γερά νεύρα.

Τα προβλήματα για τον καλλιτέχνη άρχισαν χθες τα ξημερώματα. Ο Τζίμης Πανούσης δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τα όσα ακολούθησαν ούτε στα πιο ανατρεπτικά του shοws.

Στην κόψη του χρόνου

Από νωρίς το πρωί χθες ο Τζίμης Πανούσης όρχισε να νιώθει έντονες ενοχλήσεις και πόνους στο κεφάλι, κάτι που ανησύχησε τόσο τον ίδιο όσο και τους δικούς του ανθρώπους, κυρίως τη σύζυγό του, η οποία βρισκόταν στο πλευρό του εκείνες τις στιγμές. Η αδιαθεσία του ήταν τόσο έντονη που αμέσως ο ίδιος και η γυναίκα του επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο σκάφος προκειμένου να εισαχθεί σε κρατικό αθηναϊκό νοσοκομείο και να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί τι ακριβώς του συνέβαινε. Η πολύωρη μεταφορά ήταν αρκετή για να δοκιμαστούν τα νεύρα και η αγωνία του ζευγαριού. Μη γνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης καρδιοχτυπούσαν κάθε στιγμή. Τα λεπτά φάνταζαν αιώνες για τους ίδιους, ενώ η αγωνία είχε φτάσει στο ζενίθ. Η σύζυγός του προσπαθούσε να διατηρήσει την ψυχραιμία της προκειμένου να μην επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση του συντρόφου της. Όταν τελικά έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, τους περίμενε ασθενοφόρο για να τους μεταφέρει στον "Ευαγγελισμό". Αν και ήταν πιο κοντά το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, η σύζυγος του καλλιτέχνη επέμενε να μεταβούν στη συγκεκριμένη κλινική, καθώς εκεί βρισκόταν ο προσωπικός γιατρός του Τζίμη Πανούση, που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του. Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από πέντε χρόνια, μόνο που τότε αποδείχθηκε πως ήταν ήσσονος σημασίας. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για τον ίδιο.

Ώρες αναμονής και αγωνίας

Στις 4.30 το απόγευμα το ασθενοφόρο με τον Τζίμη Πανούση περνάει τις πύλες του νοσοκομείου. Φυσικά, οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι έχουν ενημερωθεί και περιμένουν την άφιξη του οχήματος. Η πόρτα ανοίγει και το φορείο με τον καλλιτέχνη βγαίνει έξω. Ο τελευταίος δεν έχει χάσει καθόλου το χιούμορ του και βλέποντας τους δημοσιογράφους κάνει γελώντας το σήμα της νίκης. Όμως, την ίδια ώρα που επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του για να διασκεδάσει την κατάσταση οι ενοχλήσεις που νιώθει γίνονται πιο έντονες.
Η πρώτη ενέργεια των γιατρών είναι να τον οδηγήσουν στην αίθουσα του αξονικού τομογράφου. Άλλωστε, η μεταφορά του στην Αθήνα έγινε επειδή στο νοσοκομείο του νησιού δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος. Ακολουθούν οι εργαστηριακές και αιματολογικές εξετάσεις. Η σύζυγός του συνεχίζει να προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, όπως και ο ίδιος ο Τζίμης Πανούσης. Οι ώρες αναμονής μοιάζουν με χρόνια, καθώς τα αποτελέσματα αργούν να βγουν. Τελικά τα πρώτα αποτελέσματα φέρνουν και τα πρώτα χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας.
Η κατάσταση της υγείας του σίγουρα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες το πρωί. Όμως πρέπει να γίνουν και άλλες εξετάσεις προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα της όλης κατάστασης. Έτσι, αργά το βράδυ μεταφέρεται σε δωμάτιο του 10ου ορόφου. Μπορεί να μη φαίνεται κάτι ανησυχητικό, όμως οι γιατροί που παρακολουθούν την πορεία της υγείας του Τζίμη Πανούση κρίνουν αναγκαία την παραμονή του στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις, αλλά και να ακολουθήσει συγκεκριμένη αγωγή ώστε να αναρρώσει πλήρως.

Τι λέει η πρώτη γιατρός που τον είδε

«Πιθανότατα έπαθε ένα εγκεφαλικό επεισόδειο» εξηγεί στην «Espresso» η παθολόγος του Κέντρου Υγείας Αντιπάρου. «Επειδή όμως το ιατρείο μας δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο και οι ζαλάδες, ο ίλιγγος και ο πονοκέφαλος δεν υποχωρούσαν, κρίθηκε αναγκαία η άμεση διακομιδή του στην Αθήνα. Αναχώρησε εσπευσμένα αρχικά για την Πάρο και από εκεί με το "High Speed" για την Αθήνα. Απ' ότι γνωρίζω, επρόκειτο να τον παραλάβει ασθενοφόρο από το λιμάνι και να τον μεταφέρει πιθανότατα στον "Ευαγγελισμό", καθώς εκεί βρίσκονται οι γιατροί που τον είχαν αναλάβει στο παρελθόν όταν είχε πάθει ένα έμφραγμα». Σύμφωνα πάντως με την ίδια, «η κατάσταση του είναι ελεγχόμενη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να παραμείνει στο νησί».

Τα τελευταία χρόνια ο Τζίμης Πανούσης έχει γίνει φανατικός της Αντιπάρου, όπου έχει μάλιστα φτιάξει το εξοχικό του σπίτι. Στο γραφικό κυκλαδίτικο νησί είχε πάει φέτος λίγο πριν από το Πάσχα μαζί με φίλους και συγγενείς του και επρόκειτο να μείνει για μερικές ακόμη μέρες προκειμένου να ξεκουραστεί.

Τελικά, οι στιγμές αγωνίας που έζησε ο Τζίμης Πανούσης ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του σπίτι στην Αντίπαρο έθεσαν σε «συναγερμό» τους δικούς του ανθρώπους, καθώς τόσο στην Αντίπαρο όσο και στην Πάρο δεν υπάρχει οργανωμένο νοσοκομείο παρά μόνο Κέντρο Υγείας που μπορεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης.

Εφημερίδα Espresso, Παρασκευή 16/04/2004, Αρ. Φύλλου: 1016