Για εξύβριση σε βάρος του Γ. Νταλάρα

Πέντε μήνες στον Πανούση
527927_b

02/04/2004

Επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο η ποινή της πεντάμηνης φυλάκισης που είχε επιβληθεί στον Τζίμη Πανούση για το αδίκημα της εξύβρισης σε βάρος του Γ. Νταλάρα.

Η μακρά δικαστική αντιδικία ξεκίνησε το 1997, όταν, κατά τη διάρκεια μουσικού προγράμματος, ο Πανούσης εμφάνιζε σε βιντεοκλίπ τον Νταλάρα να τραγουδά και από το στόμα να τρέχουν χρήματα.

Το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο Τζ. Πανούσης, έκρινε ότι ορθώς το Εφετείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης και η καταδικαστική απόφασή του είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Σύμφωνα με τους δικαστές, το επίμαχο βιντεοκλίπ είχε σκοπό να εξυβρίσει και να προσβάλει τον τραγουδιστή, αφού τον εμφάνιζε «ως μη διστάζοντα να εκμεταλλευτεί την ευαισθησία του κυπριακού λαού με τη συμμετοχή του σε συναυλίες που δήθεν είχαν σκοπό την προβολή του Κυπριακού, ενώ εκείνος τις χρησιμοποιούσε ως μέσο πλουτισμού, γεγονός αναληθές».

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι μ' αυτό τον τρόπο (δηλαδή την ποινικοποίηση της κριτικής) παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της τέχνης, με το σκεπτικό ότι αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να διαπράττει αδικήματα όπως της προσβολής της τιμής του άλλου.

Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι εάν ο Τζ. Πανούσης «ήθελε να κρίνει δυσμενώς την καλλιτεχνική ή επαγγελματική εργασία του Νταλάρα ως ανθρώπου φιλοχρήματου και χωρίς εθνική ευαισθησία, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν θα χρησιμοποιούσε τις εικόνες και φράσεις που χρησιμοποίησε, αλλά θα αναφερόταν σε πραγματικά περιστατικά και υπαρκτές ιδιότητες που θα σχολίαζε, έστω και δυσμενώς».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2004