Ποιον σατιρίζει ο καλλιτέχνης αναρωτήθηκε ο Κ. Στεφανόπουλος για τον Πανούση

Κ. Στεφανόπουλος

ΑΠΕ

Η απεικόνιση του σφυροδρέπανου δεν ανήκει στις «καλές τέχνες» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θεσσαλονίκη

Δυσαρεστημένος από τη στάση των καλλιτεχνών και των δημοσιογράφων που υπερασπίστηκαν τον Τζίμη Πανούση, στην υπόθεση της προσβολής της ελληνικής σημαίας, εμφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Κ.Στεφανόπουλος αναφέρθηκε σε δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι, σχολιάζοντας την ιδέα του Πανούση να αντικαταστήσει το σταυρό της σημαίας με ένα σφυροδρέπανο, έκαναν λόγο περί σάτιρας και ελευθερίας της τέχνης.

Τόσο για αυτούς, όσο και για ένα δημοσιογράφο, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημαία σύμβολο του εθνικοφρονισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε ότι ο ίδιος αποδέχεται τη σάτιρα, ακόμη και αν αυτή γίνεται στο πρόσωπό του. Στην υπόθεση Πανούση, όμως, διερωτήθηκε «ποιον σατιρίζει ο καλλιτέχνης».

Όσον αφορά στην «ελευθερία της τέχνης» ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι υποκλίνεται σε αυτήν. Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι η απεικόνιση του σφυροδρέπανου δεν ανήκει στις «καλές τέχνες», προσθέτοντας με νόημα ότι σε όποιον δεν μπορεί να αυτοδεσμευτεί χρειάζονται «ορισμένες δεσμεύσεις έξωθεν».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος καταχειροκροτήθηκε για αυτές του τις δηλώσεις, οι οποίες έγιναν στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη και επίδοσης του «χρυσού κλειδιού» σε αυτόν από το Δήμο της Θεσσαλονίκης.

in.gr, 27/10/2000