Ελεύθερος Τύπος Πέμπτη 24 Ιουλίου 1997, σελίδα 35

Σκηνές... ροκ στο δικαστήριο στην αντιπαράθεση των δύο καλλιτεχνών

Αστραπές Νταλάρα, βουτιές Πανούση...

Της Στέλλας Γιανναράκη

Οι... βουτιές του Τζίμη Πανούση στα γαλάζια νερά της Αντίπαρου ανέβασαν την αδρεναλίνη του Γιώργου Νταλάρα στα... δικαστήρια. Με μία λακωνική δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Τάκη Παππά, ότι η προσφυγή του Γ. Νταλάρα στη Δικαιοσύνη είναι "άνευ αντικειμένου" και ότι "από δική του επιλογή δεν θα ξαναπροβάλει το βίντεο", ο γνωστός για το "αναρχικό του χιούμορ" Τζίμης Πανούσης θεώρησε περιττή τη διακοπή των.. διακοπών του για να παραστεί στο δικαστήριο.
 

Η αδρελαλίνη του Γιώρου Νταλάρα έφθασε στα ύψη, αφού ο Τζίμης Πανούσης τον 'αναστατώνει' ακόμα και από μακριά. Οσο για τον δεύτερο... προτίμησε τα μπάνια από τη δίκη.
Η αδρελαλίνη του Γιώρου Νταλάρα έφθασε στα ύψη, αφού ο Τζίμης Πανούσης τον «αναστατώνει» ακόμα και από μακριά. Οσο για τον δεύτερο... προτίμησε τα μπάνια από τη δίκη.

Η απουσία του πυροδότησε, καταιγισμό πυρών σε βάρος του από τον Γ. Νταλάρα. «Κάθε φορά που συναντιόμαστε μου κάνει το... φίλο. είναι ιδιαίτερα γλοιώδης. Στο θέατρο της Αιξώνης είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Νταλάρα γιατί μου το απαγορεύει». Καταλαβαίνετε γιατί λέμε ότι κάποιος είναι... «κότα».

Το βιντεοκλίπ

Αιχμή του δόρατος στη δικαστική αντιπαράθεση των δύο καλλιτεχνών υπήρξε ένα βιντεοκλίπ, με το οποίο ο Πανούσης, στη διάρκεια των εμφανίσεών του στο κέντρο «Μύλος», σατίριζε τον Νταλάρα από τις 4 μέχρι τις 19 Απριλίου.

Σάτιρα η οποία, κατά το μηνυτή και ενάγοντα καλλιτέχνη, τον «προσβάλλει βάναυσα» και αλλοιώνει τον αγώνα του για την Κύπρο, γι' αυτό ζητά να απαγορευθεί στο συνάδελφό του κάθε προσβλητική αναφορά του ονόματός του στο μέλλον.

«Δέκα χρόνια γυρίζω όλο τον κόσμο και τραγουδάω για την Κύπρο.

Ποτέ δεν πήρα μία δραχμή. Δεν καταλαβαίνω πώς ένας άνθρωπος, μέσα από την ασφάλεια του σαλονιού του, μπορεί να λοιδορεί και να παραποιεί πράγματα που ο ίδιος ποτέ του δεν είχε το θάρρος να τα κάνει. Αυτό λέγεται αθλιότητα και όχι κριτική. Τα κίνητρά του είναι χαμηλά. Δεν έχει ούτε το ψυχικό ούτε το αισθητικό ούτε το καλλιτεχνικό έρμα. Αναρωτιέμαι μέχρι πού μπορεί να φθάσει η «ασπίδα" της σάτιρας, όταν γίνεται αντικείμενο ένα παιδάκι που ακρωτηριάστηκε, πριν από χρόνια από το «Δελφίνι». Η... φόρα με την οποία ο Γιώργος Νταλάρας «στόλιζε» με κοσμητικά επίθετα το συνάδελφό του, όταν κάποια στιγμή είπε «υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που δεν έχουν ούτε μπέσα ούτε στομάχι ούτε τιμή και υπόληψη», προκάλεσε νέο... «μύλο».

Τάκης Παππάς (συνήγορος του Πανούση): Διαμαρτύρομαι. Ο ενάγων δικαιούται να προστατεύσει τον εαυτό του, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται, δεν δικαιούται όμως να προσβάλλει τον πελάτη μου.
Β. Καπερνάρος (συνήγορος του Νταλάρα): Τι μπορεί να είναι κάποιος που κυκλοφορεί με... κολάν;
Τ. Παππάς: Από το είδος του ενδύματος κρίνεται ο ανδρισμός;
Β. Καπερνάρος: Κρίνεται η καλλιτεχνική του αισθητική.
Γ. Νταλάρας (με αγριεμένο ύφος, νομίζοντας ότι ο υπαινιγμός αφορούσε τον ανδρισμό του). Αυτό, κύριε Παππά, μπορούμε να το συζητήσουμε οι δυο μας.

Και ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, ο Τζίμης Πανούσης, πιστός στο γνωστό του ύφος, έστειλε στον Τύπο με φαξ την ακόλουθη δήλωση:
«Δήλωση του Τζίμη Πανούση για την περίπτωση Νταλάρα, Κυκλάδες, 23 Ιουλίου 1997: Στη διαφημιστική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο Γιώργος Νταλάρας για την τελευταία του κασετίνα δεν συμμετέχει ο Τζίμης Πανούσης».