Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη 8/7/1997, σελ. 3

Για συκοφαντική δυσφήμηση μέσα από παραποιημένο βιντεοκλίπ

Μήνυση Νταλάρα κατά Τζιμάκου

Να μην ξανακάνει χρήση του ονόματός του, των τραγουδιών του και της εικόνας του ζητάει ο Γ. Νταλάρας από τον Τζίμη Πανούση μέσω της δικαστικής οδού. Τον κατηγορεί και για συκοφαντική δυσφήμηση, διότι έχει «εκφύγει των ορίων», όπως υποστηρίζει στη μήνυσή του.

ΜΥΛΟ τα' κανε στο ομώνυμο κέντρο όπου εμφανίζοταν τον προηγούμενο χειμώνα ο Τζίμης Πανούσης. Ο «αναρχικός του χιούμορ» στη διάρκεια των παραστάσεων του, όπου σατίριζε τους πάντες και τα πάντα «εμπνεύστηκε» λίγο παραπάνω από το συνάδελφό του Γιώργο Νταλάρα, με αποτέλεσμα τώρα να διώκεται για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του.

Επανειλημμένα ο Γιώργος Νταλάρας τον είχε προειδοποιήσει και του είχε ζητήσει να περικόψει σκηνές και λόγια που ήταν τουλάχιστον προσβλητικά.

Ο Τζίμης Πανούσης φέρεται να παραδέχτηκε πως έχει «εκφύγει των ορίων», όπως αναφέρεται στη μήνυση που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Αθηνών ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γιώργου Νταλάρα, Β. Καπερνάρος, ωστόσο δεν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις.

Δέσμευση

Μάλιστα ο Πανούσης κάτω από τις ευγενικές αρχικά προτροπές του Νταλάρα, δεσμεύτηκε να αφαιρέσει τα επίμαχα βιντεοκλίπ που προσβαλλόταν και να αποστείλει στον Νταλάρα την αρχική και την τελική κασέτα, αλλά δεν το έπραξε.

Η κασέτα που αποτέλεσε το επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης ήταν ένα παραποιημένο «βιντεοκλίπ» του Γιώργου Νταλάρα στην Κύπρο, το οποίο ο Πανούσης, σύμφωνα με το μηνυτή, είχε παραποιήσει με μοντάζ, βάζοντας δικές του φανταστικές απεικονίσεις του Νταλάρα, τις οποίες συνόδευσε με δικά του σχόλια και λόγια, που προσέβαλλαν την τιμή και την επαγγελματική του υπόσταση.

Αυτή η κασέτα προβαλλόταν καθημερινά από τις 4/4/97 έως τις 19/4/97 στο κέντρο «Μύλος» όπου εμφανιζόταν ο Τζίμης Πανούσης.

Η κασέτα χαρακτηρίστηκε από το μηνυτή άκρως χλευαστική, κακοήθης και μεθοδευμένη, που ως σκοπό της έχει μόνο να τον θίξει. Μετά την κατάθεση της μηνύσεως ασκήθηκε δίωξη στον Πανούση για συκοφαντική δυσφήμηση και η υπόθεση ανατέθηκε στον 27ο πταισματοδίκη.

Επιπλέον, στις 23 Ιουλίου θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο και αίτηση ασφαλιστικών του Γ. Νταλάρα κατά του Τζίμη Πανούση, με την οποία αιτείται να απαγορευτεί δικαστικώς και διά παντός στον Πανούση να ξανακάνει στο μέλλον την παραμικρή χρήση των τραγουδιών του, του ονόματός του και της εικόνας του.

Μαίρη Ζαρκαδά