ΤΑ ΝΕΑ, 12/12/1990

Μια... θρίλερ σαπουνόπερα

ΜΕ ΒΑΣΙΚΕΣ επιρροές του από τη «Δυναστεία» και το Κεφάλαιο του Μαρξ, ο Τζίμης Πανούσης κάνει και πάλι την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία. Το νέο του πόνημα ονομάζεται «Πικρε, μικρέ μου αράπη» με τον διευκρινιστικό υπότιτλο «One man soap», και είναι -όπως ο ίδιος ο συγγραφέας επισήμανε- η πρώτη θρίλερ σαπουνόπερα, όπου παίζουν η υπεραξία, που κάνει την κακιά και η εργατική τάξη που κάνει την καλή.

«Πρόκειται για ένα ιλουστρασιόν κατασκεύασμα» θα εξηγήσει ακόμη περισσότερο προσδιορίζονται στο έργο του, ο Τζίμης Πανούσης, «με αμερικανικές προδιαγραφές και ελληνοχριστιανικές δολοπλοκίες, που ακολουθεί όλα τα στάδια ανάπτυξης μιας παραδοσιακής μικρομεσαίας οικογένειας». Πρωταγωνιστούν 23 πρόσωπα και τρεις γκεστ σταρ. Ο κύριος και η κυρία Παπανδρέου και ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ.

Στα μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, πάντως, εμπεριέχονται μία έκθεση ζωγραφικής (στην προσπάθειά του να χτυπήσει τον κοινό εχθρό που είναι ο καταμερισμός εργασίας), πιθανότητα μη συνεργασία με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, -διότι, όπως είπε ο κ. Πανούσης ο σκηνοθέτης... συγχύστηκε με την ταινία του κ. Νικολαΐδη και θέλει να ετοιμάσει κάτι πιο τολμηρό -ένα ακόμη βιβλίο με συνταγές και δεν αποκλείεται μία... μονομαχία με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο -αποκάλυψε χθες ο Τζίμης Πανούσης έχει ήδη καλέσει να αναμετρηθούν.

Με το «Πικρέ, μικρέ μου αράπη» κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους οι εκδόσεις «OPERA» καθώς και με άλλα δύο βιβλία, το «Χρησμολόγιο και τέχνη της Φρόνησης» του Ισπανού συγγραφέα Μπαλταζάρ Γκραθιάν, που έχει μεταφράσει, προλογίσει και επιμεληθεί ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής. Πρόκειται για φιλοσοφικό έργο του 18ου αιώνα που μυεί τον αναγνώστη στην δύσκολη τέχνη της φρόνησης.

Το τρίτο βιβλίο είναι «Ο πατριώτης εφημέριος» του Ρετίφ ντε λα Μπρετόν, όπου ο συγγραφέας συναγωνίζεται με τον φανατικό εχθρό του, Μαρκήσιο ντε Σαντ.