Η ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ ΩΦΕΛΕΙ Η ΒΛΑΠΤΕΙ;

Μετά από την απόφαση που πήρε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο κατά της τοξικομανίας ότι καμιά διαφώτιση του ευρύτερου κοινού δεν πρέπει να γίνεται για τα ναρκωτικά, σας παρακαλούμε όπως ειδοποιήσετε τούς Δημάρχους και Κοινοτάρχες να αναστείλουν όλες τις εκδηλώσεις (διαφωτιστικές ομιλίες, προβολή ταινιών κλπ.) που αφορούν τα ναρκωτικά. Διότι όπως ξεκάθαρα τονίστηκε σε όσες ξένες χώρες έγινε ευρεία διαφώτιση τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα απ' τα επιδιωκόμενα. Αυτά έλεγε η εγκύκλιος που εξέδωσε το 1980 ο τότε υπουργός της ΝΔ Σπ. Δοξιάδης.

«Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια ύποπτη προσπάθεια από δεξιούς και αριστερούς φασίστες οι οποίοι με τη δημιουργία επιτροπών δήθεν ενάντια στον κίνδυνο των ναρκωτικών δεν κάνουν τίποτε άλλο από να τα διαφημίζουν και να δημιουργείται έτσι μία κατάσταση αντίστοιχη μ' εκείνη που υπάρχει στην Αμερική» λένε το 1982 οι Μουσικές Ταξιαρχίες.

Αυτή η καταπληκτική ομοιότητα φανερώνει ταυτότητα απόνεων και επιδιώξεων ανάμεσα σε δυνάμεις φαινομενικά ετερόκλητες με στόχο: Να χτυπηθούν οι προσπάθειες του μαζικού λαϊκού κινήματος και ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων της νεολαίας που αναπτύσσουν μια διαφωτιστική καμπάνια για τα αίτια της εξάπλωσης και τι συνέπειες του λευκού θανάτου. Και παραπέρα να προωθήσουν εκδηλώσεις σωστής ψυχαγωγίας με την ενεργητική συμμετοχή των πιο πλατιών στρωμάτων της νεολαίας. Αυτού του είδους η διαφώτιση και η δραστηριότητα είναι που τους βλάπτει. Δεν τους ανησυχεί όμως η άλλη διαφώτιση που καλύπτει την ολομέτωπη ιδεολογική επίθεση της άρχουσας τάξης με στόχο την διάβρωση και τον αποπροσανατολισμό της νέας γενιάς. Σ αυτήν την τελευταία πρωτοστατούν μάλιστα.

Ριζοσπάστης, 4 Ιουλίου 1982, σελ. 5