Περιοδικό Μουσική, τ. 112, Μάρτιος 1987, σ. 76, στήλη ΑΠΟΨΕΙΣ-ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Εμείς οι καλλιτέχνες που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την προσπάθεια των δυνάμεων του σκοταδισμού -που, χρησιμοποιώντας ένα μεμονωμένο γεγονός- επιδιώκουν το κόψιμο της δυνατότητας της Ελληνικής επαρχίας να έρθει σε επαφή με τα νέα ρεύματα της τέχνης.

Τραγούδια που θίγουν κοινωνικά προβλήματα, όπως ο χαφιεδισμός, ο ρόλος μιας μερίδας της εκκλησίας και γενικότερα η υποκρισία, ο συντηρητισμός και η άρνηση της κοινωνίας να δεχτεί τα κοινωνικά προβλήματα που η ίδια γεννά, υπάρχουν πολλά και στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε το φαινόμενο λέξεις που χρησιμοποιούνται και μάλιστα «εν χορώ» κάθε Κυριακή στα γήπεδα και φτάνουμε στον ερτζιανών σε κάθε σπίτι -αλλά και πολλές φορές ακούγονται στις παιδικές χαρές- να αποτελούν αφορμή αγανάκτηση και αφορισμού.

Έτσι φέτος όπως και πέρυσι στην Κατερίνη, συγκεκριμένη κομματική νεολαία της Άρτας αυτή τη φορά μασκαρεμένη με εντελώς αθώο προσωπείο διάλεξε την περίοδο που ανοίγει το τριώδιο για να χτυπήσει σε συνεργασία με τις οπισθοδρομικές δυνάμεις της πόλης ένα γεγονός στο οποίο συμμετείχε το σύνολο της νεολαίας της Άρτας.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει στον πνευματικό μεσαίωνα.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα που δεν παραχωρήθηκε αλλά κατακτήθηκε.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία κοινωνία είναι τόσο πολιτισμένη, όσο ευαισθησία δείχνει απέναντι στις μειοψηφίες που υπάρχουν μέσα σ' αυτή.

Τελειώνοντας νομίζουμε ότι η τεράστια επιτυχία των εκδηλώσεων στην Άρτα δεν δίνεις σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των καλλιτεχνών.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΪΔΩΝΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΣ, ΦΡΑΝΚ ΝΙΝΟΣ, ΚΛΕΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΡΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΗ, ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΡΔΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ, ΚΑΙΤΗ ΦΛΩΡΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ, ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ, ΤΕΡΜΙΤΕΣ, ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΒΩΣΟΥ, ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΚΑΣ, ΦΑΤΜΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΛΑΛΑΣ, ΚΡΙΣΤΙ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ, ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ ΤΑΚΗΣ, ΑΓΝΗ, ΧΑΤΖΗΖΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΤΣΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΠΣ, ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΚΙΝΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΤΟΣ ΣΕΛΗΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΪΡΡΗΣ, ΑΚΗΣ ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗΣ