Τζίμης Πανούσης

the dark site of the mood

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ο Διογένης Δασκάλου από τους Monie & Monie Conniente σπάει την [ήδη σπασμένη] σιωπή του και μας μιλάει για τον Τζιμάκο...

Συνέντευξη αποκλειστικά για το tzimakos.gr

Δ.Δ. Με τον Τζιμάκο μεγάλωσα. Έτυχε να 'ναι με τη γενιά που μεγάλωσε με τη μεγαλύτερη γενιά από αυτούς (εννοώ σε επίπεδο παρέας) και όλοι οι φίλοι μου με περνούσαν μια δεκαετία τότε. Ήταν αναρχοαυτόνομοι. Ήταν οι μυστήριοι, που λέμε, οι οποίοι είχαν σαν λάβαρο τον Τζιμάκο. Οι Μουσικές Ταξιαρχίες για μας συνδεμένες με τις κανονικές ταξιαρχίες. Με τα κελιά της Μπαάντερ Μάινχοφ κτλ.

Α.Τ. Σε τι περίοδο αναφέρεσαι;

Δ.Δ. Σέρρες 1978-80. Και ήταν τα πρώτα σκιρτήματα που με έκαναν να πάω στην Αθήνα. Φυσικά άκουγε η μάνα μου εκείνο το πειρατικό από την πρώτη κασέτα «Κι εγώ σ' αγαπώ / γαμώ το Χριστού μου» και με είχε ακούσει τόσες φορές η μάνα μου, που τινάζοντας χαλιά στο μπαλκόνι τραγουδούσε κι αυτή «Κι εγώ σ' αγαπώ / γαμώ το Χριστού μου» και έλεγε «Θα σας σκοτώσω! Τι μου κάνατε; Δεν συνειδητοποιώ τι λέω και με κοιτά από τα απέναντι μπαλκόνια».

Αυτά όσο αφορά στην εφηβική φάση του Τζίμη που πέρασα εγώ. Ήταν κάτι που μ' άρεσε. Δεν πρόλαβα πχ τον Μαρίνο, αν θεωρήσουμε ότι και ο Μαρίνος ήταν από τους πρώτους που μίλησε στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό χώρο πουλώντας αλκοόλ.

Μετά κατέβηκα στην Αθήνα για στρατιωτικούς λόγους και για μουσικές σπουδές, και φυσικά εκεί όλη η κολλέγια έγινε στο Rodeo Clun, στο Skylab, στη Λύδρα και σ' όλα αυτά. Δεν έχω χάσει πολλά από τον Τζίμη, όποτε είμαι Αθήνα τον βλέπω. Όποτε έρχεται Θεσσαλονίκη πάλι στον βλέπω. Πολλοί λένε ότι επαναλαμβάνεται, πολλοί λεν ότι δεν θα θελαν να δουν άτι άλλο απ' αυτόν. Εγώ θεωρώ ότι ο Τζίμης Πανούσης δεν μπορεί να γίνει η Πάρις Χίλτον. Μάλλον ούτε αυτοί ξέρουν τι εννοούν και μάλλον γίνεται επειδή εν ήδη κουτσομπολιού αυτό το θέμα. Συγνώμη αλλά και στον Νταλάρα να πας και στην Αλεξίου υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Τώρα το πόσο καλός είναι ο Τζιμάκος απέναντι στον Τζιμάκο το ξέρει μόνο ο ίδιος κι αυτό μας δίνει χαρά και εμάς όταν ανοίγει τη βεντάλια του και ξεπερνάει τον εαυτό του, το κολλάν του, τις γκριμάτσες του, τις μούτες του και φυσικά για να μη σταθούμε μόνο σ' αυτά -γιατί θεωρώ πως είναι ένας χαρισματικό λεκτικός παραγωγός- νομίζω ότι σάτιρα και  η πρόζα έχουν να κάνουν με το παράγωγο του νου και της ελληνικής γλώσσας. Αυτό θεωρώ ότι είναι πρόζα και σάτιρα και όχι να κάνει αυτό που κάνουν τα μαϊμούνια που ανήκουν στο ζωικό βασίλειο.

Το μουσικό κομμάτι που με ενθουσιάζει είναι το «Ένα Τραγούδι για το Χειμώνα». Είναι ένα κομμάτι που έχει μια τεράστια γκάμα συναισθηματική. Είναι άγριο, είναι ροκ, είναι συμφωνικό κομμάτι. Εγώ μάλιστα το σκέφτομαι με άπλωμα της συμφωνικής ορχήστρας. Φυσικά το φόρτε του Τζίμη είναι οι πρόζες του οι οποίες δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος.

Α.Τ. Να σε ρωτήσω κάτι κι εγώ τώρα. Οι διασκευές που κάνει στα κομμάτια του -κυρίως σε παραστάσεις- νομίζεις ότι τις κάνει γι' αυτούς που λένε ότι επαναλαμβάνεται ή μήπως επειδή τα βαριέται και ο ίδιος;

Δ.Δ. Νομίζω, ότι ο ίδιος βαριέται τον ίδιο του τον εαυτό και θέλει να τον ανανεώσει και είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνει. Κι αν το δεις και κάπως διαφορετικά, το 'χει δηλώσει και στη φίλη μου τη Ρίκα Βαγιάννη ότι πολλές φορές θα ήθελε να είναι η Άννα Βίσση. Αυτό δηλώνει μια αγαθή παιδική διάθεση να προσεγγίζει κι άλλα πράγματα με μοναδικό γνώμονα τη δυναμική που έχουν τα άλλα πράγματα κι όχι την ποιότητα του στίχου ή το μαγαζί που βρίσκεται ο καλλιτέχνης. Πιστεύω ότι τον συγκινεί το γκάζι και μετά ο στίχος και η μουσική. Όταν είσαι έτσι θες να ανανεώσεις το υλικό σου. Θες μια άλλη οπτική γωνία στο ήδη υπάρχον κομμάτι για να το ευχαριστηθείς και εσύ διαφορετικά.

Α.Τ. Έχεις σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, είτε σε παράσταση είτε δισκογραφική;

Δ.Δ. Πιστεύω ότι η συνεργασία με τον Τζίμη θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ καλή. Χωρίς τα γνωστά ποιος θα βγει πρώτος, ποιος θα είναι δεύτερος κτλ. Το μόνο πρόβλημα θα είναι μήπως ξεχαστεί ο πρώτος ή ο δεύτερος λίγο παραπάνω γιατί γίνεται ένα τουρλουμπούκι. Αλλά είναι λίγοι οι άνθρωποι που θα μπορούσα να συνεργαστώ με χαρά και ένας απ' αυτούς είναι ο Τζίμης.


 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ
Ο Διογένης Δασκάλου καθημερινά 12-2 στον ΠΑΛΜΟ 96,5 στην εκπομπή "Ζυγαριά"